Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nordanstig kn, HARMÅNGERS PRÄSTGÅRD 2:1 HARMÅNGERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Harmångers kyrka, HARMÅNGERS KYRKA
6/30/03
Motivering
Harmångers kyrka omdanades helt på 1880-talet och har sin prägel av nygotikens stilideal med branta takfall, spetsbågiga fönster och dörrar, tegelblinderingar och dekorativ utsmyckning. Likaså har kastalen sin karaktär från samma tid med strävpelare och nygotiskt formspråk. Kastalen är, trots ombyggnaden, helt unik i sitt slag eftersom det är den enda bevarade fristående kastalen i länet. Endast ytterligare en fristående kastal från samma tidsperiod finns bevarad i Norrland och utöver det finns ett fåtal bevarade i övriga landet. Kastalens ålder, som antagits till 1100-talet eller tidigt 1200-tal, gör den till en av de äldsta bevarade byggnaderna i länet.

Den konsekvent genomförda nygotiken är ensam i sitt slag bland länets kyrkobyggnader. Kyrkorummet förändrades också till stora delar i slutet av 1800-talet men något av den äldre karaktären finns kvar med långhuset och takvalven. Invändigt har man dock försökt måla bort mycket av nygotiken, t.ex. försvann schablonmålningarna redan på 1920-talet. Då målades också inventariernas bruna kulör med förgyllda detaljer över i en grå nyans. Detta gör att rummet ger ett något splittrad intryck samtidigt som det är sparsmakat och prydligt.

Gravkapellet är enkelt till sin karaktär och smälter väl in i kyrkomiljön. Kyrkogården uppvisar många välbevarade äldre gravvårdar och fina trädplanteringar. Kyrkogården ger ett homogent intryck med undantag för den senast tillkomna delen som har parkkaraktär.