Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Simrishamn kn, TOMMARP 154:1 ÖSTRA TOMMARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

östra tommarps kyrka, ÖSTRA TOMMARPS KYRKA
8/22/17
Motivering
Östra Tommarp framstår som en rätt ordinär kyrkby och för den förbipasserande finns inte mycket som röjer ortens rika och långa historia. Lämningarna efter den gamla staden, klostret och stadens byggnader ligger till allra största delar dolt under marken. De tydligaste spåren från den medeltida staden är vägnätet som ännu bevaras genom byvägen och Klostergatan. Kyrkogårdens kvarter har också formats av det äldre vägnätet. Det lilla som finns bevarat av klostret är ändå mer än vad som finns kvar av den medeltida sockenkyrkan som överlagras av 1800-talets kyrkobyggnad. Möjligen kan stenmaterial från den medeltida kyrkan vara inbyggt i den befintliga byggnaden och bli tillgängligt i framtiden. Miljön runt kyrkan utgör, trots avsaknad av de medeltida lämningarna, en välbevarad bymiljö med skolorna och det gamla kommunhuset från 1700 och 1800-talet.

Rivningen av den gamla kyrkan, liksom nedbrytningen av de sista lämningarna av klostret ovan mark, verkar inte ha stött på motstånd från antikvariska myndigheter. Brunius förslag till en varsam utvidgning av kyrkan fick lämna plats för en helt ny kyrka. Upphovsmannen till den nya kyrkan Anders Haf var en av Brunius betrodda murmästare. Fönster- och dörröppningar är typiska exempel på hans produktion i Brunius anda. Fönsterbågarna av järn kan vara de ursprungliga och är mycket typiska för tiden. Trots att tornets arkitekt är en annan, och att det utgör en senare tillbyggnad, har det ändå en viss Bruniuskaraktär genom trappstegsgavlarna och det synliga röda teglet. Ingången till kyrkan från söder är en ovanlig lösning och den rusticerade omfattningen av renässanskaraktär en märklig stilkrock med kyrkans medeltidsstil.

Både utvändigt och invändigt ger kyrkan ett monumentalt intryck. Kyrkan är mycket stor och kanske fanns ambitionen att återge Tommarp något av sin forna glans. Interiören visar prov på murmästarens skicklighet i valv och öppningar. Kyrkorummet ger ett påkostat och värdigt intryck utan att vara pråligt. Liksom utvändigt finns inget av kyrkans medeltida historia bevarat inne i kyrkan. Inredningen tillhör till största delar 1800-talets slut och har ett enhetligt utseende i en återhållsam nyklassicism där alla delar harmonierar i en sentida ljusgrå färgskala. Den ursprungliga färgsättningen var en mörk ekådring som bör ha gett inredningen en helt annan tyngd. De mindre åtgärderna i form av förlängningen av korgolvet och inbyggnaderna under läktaren påverkar däremot inte intrycket av 1800-talskyrkan nämnvärt. Kyrkans orgel med bevarade delar från en Fogelbergsorgel har ett stort kulturhistoriskt värde tillsammans med fasaden från samma tid. Även den nuvarande Lindegrenorgeln är värdefull då den är sällsynt i fungerande skick.