Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gislaved kn, NORRA HESTRA KYRKOBOL 8:1 NORRA HESTRA KYRKA

 Anläggning - Värdering

NORRA HESTRA KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norra Hestra kyrka ligger i en starkt kuperad skogsbygd ovanför Nissans dalgång. På den uppodlade sluttningen kring den sedan medeltid brukade kyrkplatsen finns några utskiftade gårdar, en byggnadsminnesförklarad 1800-talsskola och ett församlingshem.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården är utvidgad åt söder på 1890- och 1940-talen. Den omges av en delvis fogad stenmur med smidesgrindar och trädrad från denna tid. Rätvinkliga grusgångar genomlöper ytan. Gravarna ligger i raka rader. Bland gravarna märks ett stort antal 1700-talsvårdar och några järnkors från 1800-talet. Invid kyrkan står en inklädd klockstapel från 1600-talet. I en backe direkt i öster finns ett ingrävt bårhus från 1957 med stram granitfasad.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade och rödfärgade, tornlösa kyrkan är uppförd 1752-53. Väggarna bär locklistpanel från 1871 då kyrkan utvidgades något åt väster. De stickbågiga långhusfönstren är övervägande från byggnadstiden. Karaktäristiskt är de branta sadeltaken, som dock miste sin spåntäckning under 1800-talet. Den färgstarka interiören har bevarat en del av byggnadstidens ideal i framförallt koret med dess spegelvalv och målningar av Detleff Ross, vilken även dekorerat läktarbröstet. Altaruppsatsen är ett verk av nämnde Ross från 1756 medan predikstolen är ett rikt skuret renässansarbete från 1659. Väggarnas stomme av slätbilat timmer är synlig. Vid en genomgripande renovering 1969 övermålades en paradisskildring på väggen över koret. Vidare borttogs ett enkelt ljudtak i barock, nu förvarat i uthus vid skolan. En ny orgel insattes med stilmässigt avvikande fasad i omålad furu. Trots flera ombyggnader av bänkinredningen kvarstår dörrarna från byggnadstiden och sträckningen ned till västväggen. På vinden syns i taket flera bräder från den gamla kyrkans innertak med renässansdekor. Här förvaras även några bräder från det ursprungliga långhustaket med målningar av Ross.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan utgör tillsammans med f.d. folkskola en sammanhållen kyrkomiljö.
- Kyrkans representerar de för skogsbygderna typiska timmerkyrkorna från 1700-talet.
- Bevarade ytterfönster från byggnadstiden.
- Interiören bär, trots vissa ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Målningar på väggar, tak och läktarbröst.
- Altaruppsats, predikstol och bänkdörrar från 1600- och 1700-talet.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, trädrad, grusgångar, gravar från 1700- och 1800-talen samt klockstapel och bårhus.