Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, HARDEBERGA 22:1 HARDEBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Hardeberga kyrka, HARDEBERGA KYRKA
4/30/15
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Hardeberga
kyrkoanläggning
Hardeberga kyrka uppfördes under senromansk tid och utgör en viktig länk till förståelsen av byns äldre historia samtidigt som den bidrar med stora upplevelse- och symbolvärden för den lilla byn Hardeberga. Kyrkan har även stor betydelse för landskapsbilden och kulturmiljön kring byn, då dess placering på en höjdrygg gör att den syns tydligt från det omgivande odlingslandskapet och på så vis kommunicerar
byns läge på lundaslätten.

De medeltida murverken i långhus, torn och vapenhus har tillsammans med den medeltida takkonstruktionen omistliga kulturhistoriska värden som byggnadsarkeologiskt källmaterial. Även vapenhuset med dess murade sittbänkar och bevarade murverk från 1500-talet höga byggnadshistoriska värden och förmedlar genom sin ålderdomliga prägel även betydande upplevelsevärden.

Idag präglas Hardeberga kyrka såväl exteriört som interiört av den restaurering som företogs 1909 under ledning av Theodor Wåhlin, domkyrkoarkitekt i Lund mellan åren 1902 och 1942. Kyrkorummet domineras av Wåhlins blåmålade bänkar och de medeltida valvens jugendmålerier. Hardeberga kyrka utgör ett fint och samtidigt typiskt exempel på Wåhlins kyrkorestaureringar som karaktäriseras av arkitektens vurm för den medeltida kyrkobyggnadskonsten i Skåne. Interiört anslöt Wåhlin gärna till jugendstilen medan exteriörerna i regel gavs en tydlig medeltida prägel. Wåhlin hade stora kunskaper om den skånska medeltidens arkitektur och gav även gehör för byggnadernas antikvariska värden.

Kyrkan är uppförd i lokal sandsten som hämtats från det närliggande stenbrottet, vilket in på 1900-talet försåg byn med byggmaterial. Kyrkobyggnaden speglar på så vis den lokala industriverksamhetens historia. Kyrkan förmedlar således både verksamhets- och teknikhistoriska värden. Kyrkans understrukna tegeltak, lagt på öppen läkt, har trots att det enbart är drygt 100 år gammalt, ett stort värde som representant
för en förr vanligt förekommande men idag sällsynt byggteknik. Även det luftburna värmesystem som installerades vid Wåhlins restaurering, vars gjutjärngallerförsedda utflöden syns i mittgångens och korets golv, berättar om den tidens moderna uppvärmningssystem, och har idag betydande teknikhistoriska värden.

Hardeberga kyrkogård har under de senaste årtiondena genomgått en rad förändringar. Urn- och minneslunden har tillkommit norr om kyrkan, och Marias Have har anlagts på kyrkogårdens södra del. Ett stort antal äldre gravvårdar har placerats liggande av säkerhetsskäl. Trots dessa förändringar bevarar de många äldre gravvårdarna och kvarteren med grusgravar och låga buxbomshäckar sammantaget
kyrkogårdens karaktär av äldre lantkyrkogård. Även de senare tilläggen bidrar positivt till upplevelsen av kyrkogården med flera rofyllda platser för eftertanke och kontemplation. Särskilt Marias Have med sin vildvuxna karaktär utgör ett intressant tillskott på kyrkogården.

Ett antal föremål och inventarier har särskild betydelse som förmedlare av kyrkans äldre historia. Bland dessa utmärker sig den medeltida sandstensdopfunten, den sällsynta altartavlan från tiden kring 1600, den nyklassiska och konvext formade orgelläktaren från 1842, predikstolen från samma år samt dopfatet från sent 1500-tal. Den medeltida lilla kyrkklockan från 1200-talet hör till landets längst brukade kyrkklockor och har därmed ett betydande kontinuitetsvärde.