Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ludvika kn, SAXHYTTAN 174:1 GRANGÄRDE KYRKA

 Anläggning - Värdering

GRANGÄRDE KYRKA
2/6/06
Motivering
Kyrkplatsens hade tidigt ett strategiskt läge vid norra ändan av det stora sjösystemet som sträcker sig ner till Mälaren. Den låg också intill den uråldriga vägen till Nås, Malung och vidare norrut, som också utgjorde en av pilgrimslederna till Nidaros. Bygdens ekonomiska utveckling fram till 1800-talets mitt var också en följd av den omfattande järnhanteringen i området.

Grangärde kyrka har haft en föregångare i form av en enkel kapellbyggnad som stod vid en offerkälla i Grytänge och som så småningom flyttades till nuvarande kyrkbyn. Träkapellet ersattes under senare delen av 1400-talet av en stenbyggnad som kom att utgöra kärnan till nuvarande kyrka. Till sin typ liknade sannolikt Grangärdes första stenkyrka Torsångs kyrko-byggnad. Den tillhörde gruppen av kyrkor med gapskulle och gubbfigurer. Under 1600- och 1700-talen utvidgades den lilla medeltida kyrkan. Det treskeppiga kyrkorummet fick sin slut-liga utformning 1748, då kor utbyggnaden tillkom. Sin nuvarande utvändiga karaktär fick kyrkan på 1830-talet, i samband med tornets påbyggnad och kröning.

Den välbevarade och ansenliga prästgårdsmiljön, som även omfattar fägård, samt det större antalet värdefulla byggnader i nära anslutning till kyrkan medför att hela kyrkbyn bör utgöra ett område av stort intresse för kulturmiljövården.

För hela den kulturhistoriska bedömningen se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.