Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, ÅSBY 1:6 M.FL. ÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅS KYRKA
10/5/06
Motivering
Ås kyrka är belägen strax väster om Derome stationssamhälle, på en höjdsträckning ovanför Viskans dalgång strax norr om Varberg. Kyrkan ligger i ett gammalt sockencentrum omgivet av ett öppet betes- och odlingslandskap samt lövskog. Några kilometer längre utåt kusten låg det medeltida cistercienserklostret Ås kloster.

Kyrkogårdens mark är gräsbevuxen och ligger något upphöjd med stödmurar av natursten. Innanför stödmuren växer en trädrad. Kyrkobyggnaden ligger i anläggningens östra del. Kyrkogården utvidgades mot norr 1991 och tudelas genom en infartsväg. Mot norr ligger ett gravkapell och församlingshem.

Ås kyrka är en stenkyrka med rektangulärt långhus och indraget torn i väster samt mot öster en tresidig koravslutning med rakt avslutad sakristia. Fasaden är vitputsad med rundbågeformade fönsteröppningar. Kyrkan har troligen medeltida ursprung, men har om- och tillbyggts i flera omgångar. Västtornet tillkom 1804. 1886 skedde under ledning av arkitekt Fritz Eckert en omfattande renovering i nygotisk stil, vilken ännu präglar kyrkan såväl ut- som invändigt. Nu fick byggnaden ett mer symmetriskt utseende, en tornspira tillkom liksom en bågfris på fasaden, sakristian uppfördes och nord- och sydportalen fick sin nuvarande utformning. Dessutom tillkom även större delen av kyrkans fasta inredning i form av altaruppsats, predikstol med baldakin, läktarbarriär och orgelfasad.

Kyrkorummet är ljust med vitputsade väggar och välvt brädtak i gråblå kulör. Innertaket och bänkinredningen tillkom vid en renovering 1959 och ansluter till 1880-talets karaktär. På väggarna återfinns rester av äldre muralmåleri. På norra väggen framför läktaren syns fragment av senmedeltida målningar. I anslutning till flera fönster- och dörröppningar finns även kalkmålningar från 1700-talet (framtaget 1931), bl a i form av akantusslingor av rokokotyp samt en draperiväggmålning bakom altaruppsatsen i öster. Orgeln i nygotisk stil är av stort musikaliskt och kulturhistoriskt värde och hög hantverksmässig kvalitet. 1997-98 skedde en större invändig renovering under ledning av arkitekt Charlotte Wennerberg. Nu erhöll kyrkans väggar, tak samt all fast inredning en ny färgsättning i blått, guld, beige och rött med syfte att anknyta till väggarnas kalkmålningar. Denna färgsättning präglar kyrkorummet väldigt starkt. I samband med arbetena konserverades även väggmålningarna.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädrader.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans sedan 1880-talets förändringar bevarade nygotiska exteriör.
- Kyrkans bevarade nygotiska interiör med altaruppsats, predikstol med baldakin och läktarbarriär.
- De bevarade väggmålningarna från medeltid och 1700-tal.
- Orgeln