Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, SÄLLSTORP 16:1 SÄLLSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SÄLLSTORPS KYRKA
9/28/06
Motivering
Sällstorp är en långsträckt kyrkby belägen utmed en mindre, äldre vägsträckning i en sprickdal, nordost om Varberg. Byn ligger på den södra sidan av den meandrande ån Skuttran och omges av ett flackt, uppodlat landskap med skogsbeklädda bergspartier. Kyrkan är belägen på en medeltida kyrkplats i byns västra del. Kyrkoanläggningen avgränsas mot norr av en landsväg. I nordost angränsar en äldre gård med boningshus och ekonomibyggnader och i söder en fruktträdgård.

Kyrkan omges av en kyrkogård som 1975 utvidgades mot söder. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusbelagda gångar. Runt den äldsta delen löper en stenmur kantad av trädrader mot norr och väster. Strax utanför den äldre kyrkogårdens sydöstra hörn ligger en byggnad med förrådsutrymmen och toalett. Den yngre, södra delen av kyrkogården inramas av en vintergrön häck, vilken även indelar gravkvarteren.

Sällstorps stenkyrka antas ursprungligen ha uppförts på medeltiden, eventuellt som ett kapell knutet till cistercienserklostret Ås. Medeltida murverk ingår troligen i den nuvarande kyrkans långhus, tillbyggt mot öster 1791. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med tresidigt kor och vidbyggd sakristia mot norr (1915) samt i väster ett torn i jämnbredd med långhuset. Det kraftiga trätornet uppfördes 1772 och ersatte då ett äldre, fristående torn av trä. Kyrkan är utvändigt vitputsad och fasaden är sparsamt dekorerad. Murarna genombryts av stickbågeformade fönsteröppningar. Exteriören domineras av trätornet i gustaviansk stil med tredelad takavslutning och tidstypisk, svängd huv.

Även interiören är vitputsad med inredning i rött och blått. Kyrkorummet präglas av 1600- och 1700-tal och domineras av det bemålade välvda brädtaket. Takmålningarna tillkom under 1700-talet och utfördes av kyrkomålaren Jacob Magnus Hultgren. Dessa har senare övermålats och stora delar av inventarierna har ersatts. Vid en större invändig restaurering 1950-51 under ledning av arkitekten Sigfrid Ericson, framtogs dock åter målningarna och den äldre predikstolen (1679), altaruppsatsen (1723) och altarringen återmonterades samt den gamla, slutna bänkinredningen rekonstruerades. Restaureringen är tidstypiskt återskapande och har ett värde i sig. Orgeln från 1800-talet har samtida verk och fasad. Bortsett från den fasta inredningen innehåller kyrkorummet även medeltida inventarier; en dopfunt av sten samt träskulpturer. Sällstorps kyrka av idag är i första hand en välbevarad 1700-talsskapelse, med äldre inredning och inventarier som vittnar den långa historiska kontinuiteten.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkgårdens stenmurar, trädrader och grusade gångar.
- Långhusets medeltida murverk.
- Exteriören med dess dominerande, breda 1700-talstorn.
- Kyrkorummets 1600- och 1700-talsprägel med bevarad äldre inredning, bl a predikstol från 1679 och altaruppsats från 1723.
- Det rika takmåleriet från framför allt 1700-talet.
- Orgeln med välbevarat verk och fasad.
- Medeltida träfigurer samt dopfunt i sten.