Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, STAMNARED 11:2 STAMNAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STAMNAREDS KYRKA
11/9/06
Motivering
STAMNAREDS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats i utkanten av en mindre bybildning, på en höjd utmed vägen mellan Lindberg och Grimmared. Kyrkan ligger väl synlig i landskapet och omges av kraftigt sluttande åker- och betesmarker. Kyrkogården utvidgades 1982 åt väster. Det äldre partiet av kyrkogården omgärdas av en trädkrans och en naturstensmur. I den södra muren sitter en klassicistiskt utformad stiglucka.

Kyrkan uppfördes ursprungligen 1835 efter ritningar av arkitekten Robert Vilhelm Brouhn. Kyrkan härjades 1915 av en brand som förstörde stora delar av byggnaden, men byggdes upp igen 1916-17 på de gamla murarna efter ritningar av arkitekt Gustav Holmdahl. Möjligen ingår medeltida murverk i de äldre murarna. Kyrkan är uppförd i gråsten med vita, stänkputsade fasader, i klassicerande stil. Byggnaden är enskeppig med rektangulärt långhus och tresidig koravslutning i öster samt torn med sluten lanternin i väster. Mot norr ligger en utbyggd sakristia, eventuellt från 1917. Exteriören är välbevarad sedan 1917, med rusticeringar i fasaden som återupprepas i stigluckan.

Interiören är ljus och avskalad med få tillägg sedan 1917, vilka främst utgörs av läktarunderbyggnader som tillkom 1991. Det vitputsade kyrkorummet har en i huvudsak klassicerande prägel med inredning färgsatt i vitt och blågrått. I inredningen märks den tidstypiska och numera ovanliga kyrkorgeln från 1917 med s k Rooseveltsystem. Interiören har även bevarade äldre inslag som räddades undan branden, bl a predikstol och altarskåp från 1600-talet samt en basunängel från 1700-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, trädkrans och stiglucka.
- Den oförändrade exteriören.
- Interiörens huvudsakliga prägel av nyklassicism.
- Äldre inventarier.
- Orgeln.