Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åre kn, KOLÅSENS LAPPKAPELL 1:1 KOLÅSENS LAPPKAPELL

 Anläggning - Värdering

KOLÅSENS LAPPKAPELL
12/31/04
Motivering
Kolåsens kapell är till sin karaktär en nyklassicistisk kyrkobyggnad helt byggd i trä, som uppfördes för den samiska befolkningen i de avlägsna fjälltrakterna norr om Kallsjön på 1840-talet. Initiativet till byggandet av de s.k. lappkapellen kom från början från statligt håll och hade syftet att möjliggöra både själavård och undervisning för samerna. Kapellen kom också att fungera som gudstjänstlokal för den växande andelen fast befolkning i avlägsna trakter av norra Sverige under den intensiva perioden av nykolonisationen under 1800-talet. Precis som andra nybyggda kyrkor under samtiden uppfördes kapellen enligt det gängse nyklassicistiska mönstret med torn, långhus och sakristia och rundbågiga fönsteröppningar.

Kapellets exteriör har sedan renoveringen 1949 åter en stående lockpanel som går tillbaka på originalpanelen, vilket ger exteriören en ursprunglig prägel. I interiören berättar återbruket av en sockenkyrkas äldre fasta inredning om ett vanligt tillvägagångssätt vid inredningen av lappkapellen. Bristen på pengar gjorde att man ofta köpte en nedmonterad inredning från en kyrka som var i färd att moderniseras. Kyrkorummets altaruppsats, predikstol och läktarskärmar gjorda på 16- och 1700-talet för Alsens kyrka är till sin stil mycket olik de samtida, nytillverkade, nyklassicistiska inredningarna i andra kyrkor på den jämtländska landsbygden. Dessa träsnideriarbeten är dock av mycket hög klass och har under 1900-talet åter kommit att uppskattas mycket högt. Den omålade väggpanelen från 1940-talsrestaureringen är ett sentida tillägg som väl harmonierar mot kyrkans inredning.

Att särskilt tänka på vid förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkans ensamma, majestätiska läge på höjden

Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för den stilrena, nyklassicistiska kyrkotypen

Den fasta inredningen i form av altaruppsats, predikstol, altarring, läktarbarriär och bänkinredning, som är utmärkta arbeten från den jämtländska träsnideritraditionen på 1600-talet