Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ragunda kn, RAGUNDA PRÄSTBORD 1:2 RAGUNDA NYA KYRKA

 Anläggning - Värdering

RAGUNDA NYA KYRKA
12/31/04
Motivering
Den i mitten av 1800-talet uppförda kyrkan i Ragunda är till exteriören utformad i en stilblandning av nyklassicism med inslag av medeltidsinspiration, särskilt framträdande i tornets avslutande krön och rundbågelisterna som utsmyckar fasaden. Den stora kyrkogården med sin ståtliga entré, de påkostade gjutjärnsstaketen och de många stora gravvårdarna från omkring sekelskiftet 1900 vittnar om en relativt rik och välbärgad bygd. Den nya och gamla kyrkan befäster likaså socknens och kyrkplatsens långa kontinuitet.

Till exteriören är kyrkan trots vissa förändringar i sakristian mycket välbevarad. Interiören präglas framförallt av två tidsskikt: den bevarade nyklassicistiska inredningen och de förändringar som genomfördes av inredningen vid ombyggnaden på 1940-talet. Framförallt gjorde den nya färgsättningen av kyrkorummets inredning, som ursprungligen verkar ha gått i vitt och guld, att karaktären förändrades. Idag upplevs kyrkorummet som enhetligt genom den konsekventa grå-gröna färgsättning. Olof Ahlbergs altartavla i elfenben från 1940 harmonierar mot kolonnarkitekturen i Göran Sundins altaruppställning från byggnadstiden.

Att särskilt tänka på vid skötsel och förvaltning av kyrkan:

Kyrkogården med sina påkostade staket, huvudentré och många gravvårdar från omkring sekelskiftet 1900

Kyrkans välbevarade exteriör som representerar den nyklassicistiska sockenkyrkotypen

Den fasta inredning som huvudsakligen är från kyrkans byggnadstiden: såsom altaruppställning, predikstol, bänkinredning, orgelläktare, orgel

Omgestaltningen av interiören på 1940-talet

Olof Ahlbergs altartavla från 1940