Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, KLEV 3:1 M.FL. DAGSÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DAGSÅS KYRKA
11/9/06
Motivering
Dagsås socken, sydost om Varberg, ligger i övergången mellan ett öppet jordbrukslandskap i väster och skogslandskap i öster, som ingår i det centralhalländska bokskogsområdet. Centralt i socknen ligger Dagsås kyrkby som omges av tre storgårdar, Öströö, Ottersjö och Klev. Dagsås kyrka ligger på en medeltida kyrkplats med natursköna omgivningar på östra sidan av Dagsåsån. Intill kyrkan i öster ligger en f d småskola, nu församlingshem och öster om denna går en landsväg.

Kyrkan omges av en kyrkogård inramad av en vällagd stenmur med innanförliggande trädrad. Gångar belagda med grus samt stenplattor leder fram till och runt kyrkan. Till anläggningen hör ett förråd beläget utanför kyrkogården i norr.

Dagsås stenkyrka är byggd på murarna efter en äldre kyrka med anor från medeltiden, vilken eldhärjades 1912. Kyrkan återuppfördes efter ritningar av arkitekt Axel Lindegren, och stod klar 1914. Kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus med tresidigt kor i öster, i väster ett kraftigt torn med lanternin och låg spira samt i sydväst ett vapenhus. Kyrkan är uppförd i samma stil som sin föregångare och följer i stora drag den äldre utformningen, med undantag från tornet av sten som ersatte ett tidigare trätorn samt vapenhuset som inreddes till förråd och senare sakristia (1984). Exteriören är intakt sedan 1914 och har en enkel utformning med odekorerade, vita putsfasader som genombryts av stickbågeformade fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett tegelklätt, brant sadeltak och tornet kröns av en huv med en säregen rödmålad sluten lanternin av trä.

Interiören förnyades helt efter branden och försågs med ny inredning. Senmedeltida kalkmålningar som blottlades efter branden målades över. Det smala kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett tunnvälvt brädtak målat i beige och ljusblått. Den fasta inredningen med klassicistiska influenser är enhetligt färgsatt i vitt, beige och ljusblått och är välbevarad sedan 1914. Predikstolen och altaruppsatsen utfördes av skulptören Martin Bernhard Wallström i Lödöse. Den öppna bänkinredningen är troligen ursprunglig. Dopfunten av trä i nygotisk stil härrör troligen från kyrkans föregångare. Orgeln med fasad insattes 1938, den första i Dagsås kyrka. Längst ned i kyrkorummet står en kopia av en dopfunt i lergods (1578) som förstördes i branden 1912.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader och grusade gångar.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den sedan 1914 välbevarade exteriören.
- Kyrkorummets välbevarade enhetliga inredning.
- Orgeln från 1938.