Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bromölla kn, NÄSUM 40:1 NÄSUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

näsums kyrka, NÄSUMS KYRKA
12/7/20
Motivering
Den omfattande fornlämningsmiljön kring dagens Näsum vittnar om en lång bebyggelsekontinuitet. Både fornlämningsmiljöerna och dagens Näsum ligger i en dalgång som mynnar vid sjön. Närhet till vattenvägarnas infrastruktur har varit av stor vikt för den förhistoriska etableringen kring Ivösjön. Genom dalgången meandrar sig Holjeån mellan två skogsbeklädda åsar. Socknen ligger i nordöstra Skånes skogstrakter som var relativt glesbefolkade innan befolkningsökningen under 1800-talet. Den högresta och vitkalkade kyrkan är en av de största landsortskyrkorna att byggas i Skåne under det sena 1800-talet. Kyrkan ligger på en höjd i byns västra del och utgör ett tydligt landmärke på gränsen mellan det tätbebyggda samhället och dalgångens jordbrukslandskap.

Näsums kyrka är den tredje kyrkobyggnaden på platsen och av ovanligt monumental karaktär. Till skillnad från sina föregångare vänder dagens kyrka sin entré mot samhället i öster och har koret placerat i väster. Föregångaren var en nyklassicistisk byggnad, medan dagens kyrka som stod färdig 1871 är mer högrest med drag av historiserande stilar vilka främst uttrycks genom dekorativa putselement såsom rundbågefriser. Den flersidiga, absidiala sakristian är ett tidstypiskt attribut liksom de rundbågiga gjutjärnsfönstren med dekorativt spröjsverk. Ursprungligen var kyrkan avfärgad i gul kulör med ett svart papptak, men har senare anpassats till nya ideal med vita fasader och koppartak. De interiöra förändringarna speglar både förändrade stilideal och demografiska förändringar. Kyrkan byggdes för 1000 församlingsmedlemmar. Knappt 100 år senare decimerades bänkplatserna till hälften och den utvecklingen har fortsatt in på 2000-talet. Den för kyrkan ursprungliga altaruppsatsen med ett skrank mot sakristian och ett stort, förgyllt kors på altaret återfinns idag i sakristian. Dagens altaruppsats har en nyklassicistisk utformning och tillkom på 1960-talet.

Det finns ett antal inventarier i dagens kyrka som vittnar om och knyter an till tidigare kyrkobyggnader. Den äldsta är en av kyrkklockorna, daterad till 1300-tal. Dopfunten och delar av predikstolen, ombyggd till skåp, är från 1600-talet. I vapenhuset finns bl.a. invigningstavlan till 1790-talets kyrka. Föremålen förkroppsligar sambandet till platsens äldre kyrkohistoria.