Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Berg kn, STORSJÖ 2:21 STORSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

STORSJÖ KYRKA
12/31/05
Motivering
Det öppna och fria läget med hävdade vidsträckta marker och traditionell jordbruksbebyggelse ger en kulturhistoriskt intressant omramning till den timrade kyrkobyggnaden i Storsjö. Den lilla kyrkplatsen omges av ett unikt staket som sannolikt har anor sedan 1700-talet.

1933 års restaureringsarbeten är ständigt närvarande och har starkt präglat kyrkans exteriör och samtliga utrymmen inne i byggnaden. Panel- och fönsterbytet avsåg ge en tydligare 1700-1800-talskaraktär till kyrkobyggnaden men bidrog snarare till att skapa ett sentida intryck av perfektion. Den inflytelserike Eric Festin var aktiv i de flesta av länets kyrkorestaureringar under 1920- och 1930-talen och sin vana trogen sparade han inte in på något för att framhäva de skickliga härjedalska och jämtländska bygdekonstnärernas mästerverk i kyrkoinredningen. Denna strävan kan här ha fått sitt allra största genomslag bland länets kyrkor och sannolikt är det också den restaurering från den här tiden som klarat sig bäst från senare åtgärder.

Det lilla kyrkorummet är magnifikt dekorerat och inrett av några av de främsta, Stockholmsutbildade, provinsiella konstnärerna. Arrangemanget med altarpredikstol i en festlig skenarkitekturmålning ger en kraftfull betoning av koret. Den i stort sett intakta bänkinredningen med snidad dekor samt inventarier såsom ingångsdörren och ljuskronan ger en rik upplevelse. Att till bygden knutet folk senare fortsatt att pryda kyrkan är av intresse.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkans fria läge med välhävdat odlingslandskap kring kyrkotomten

Kyrkogårdsstaketet

Ursprunglig inredning och inredningsdetaljer tillskapade på 1930-talet för att förstärka kyrkorummets och övriga utrymmens enhetlighet

Bänkinredningen

Bevarade delar av det tidigare uppvärmningssystemet