Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Västervik kn, UKNA KYRKA 1:1 UKNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

UKNA KYRKA
12/7/04
Motivering
Ukna kyrka utgör ett blickfång på sin höjd i Uknadalen mellan Edsbruk och Åtvidaberg. Till kyrkomiljön hör, förutom kyrkan och kyrkogården, även kapellet och intilliggande bebyggelse med bl a före detta skolhus och ålderdomshem. Kyrkogården bevarar flera karaktärsdrag från anläggningstiden, med bl a köpegravsområde med monumentala vårdar, rester av linjegravar, trädkrans och gjutjärnsstaket.
Ukna kyrka uppfördes 1838 som en salskyrka i tidstypisk nyklassicistisk stil. Arkitekten, Axel Nyström, tog sina intryck från den klassiska antiken med harmoniska proportioner, symmetri och enkelhet som utgångspunkter. I Ukna kyrka, liksom i många andra av tidens kyrkor, kom det till uttryck i ett lågt sadeltak, stora ljusinsläpp och ett lanterninprytt torn. Interiört resulterade det i ett ljust och stort kyrkorum med ett flackt trätunnvalv över långhus och kor. Ukna kyrkas plan är dock ovanlig med det mittställda tornet och absider på båda sidor om långhuset. Nyström är upphovsman till ett 15-tal kyrkor i landet, varav Ukna och Lofta kyrkor i Kalmar län.
Exteriört är kyrkan välbevarad och utgör ett gott exempel på en nyklassicistisk kyrka från tiden. Förutom det att fönstren bytts ut har få förändringar utförts. Igenmurningen av korets fönster, från insidan, har inte nämnvärt påverkat kyrkans uttryck exteriört.
Interiören präglas i stort ännu av byggnadstidens ideal med sitt öppna, ljusa kyrkorum och trätunnvalv. Altarring, predikstol, orgelfasad och läktarbarriär kompletterar bilden av nyklassicism, liksom kopian av Torvaldsens Kristus. Stora förändringar har dock utförts i kyrkan genom tre större renoveringar. Arbetena 1901 förändrade kyrkorummet starkt. Renoveringarna 1938 och 1976 har båda i viss mån strävat mot att återge kyrkan något av sitt ursprungliga uttryck. Var och en av de tre renoveringarna har lagt sitt tidsskikt till kyrkorummet. Av inventarier från kyrkans tillblivelsetid finns idag möjligen endast orgelfasaden, som dock är utbyggd. Påtaglig i kyrkorummet är bänkinredningen från 1901 (även den ombyggd). Äldre inventarier från Ukna gamla kyrka, såsom den gamla predikstolen och triumfkrucifixet är värdefulla såväl ur konsthistorisk som religiös synvinkel samt visar på församlingens långa kontinuitet.
Sammanfattningsvis:
· Kyrkans exteriör är välbevarad och utgör ett gott exempel på en nyklassicistisk kyrka från tiden. Kyrkans plan är unik i länet.
· Kyrkans interiör har förändrats genom tre omfattande renoveringar som var och en lämnat sitt avtryck.
· Äldre inventarier, i bruk och ur bruk, utgör värdefulla konstföremål och binder samman dagens kyrka med sockenens långa historia.
· Ukna kyrka tillsammans med kyrkogård och kapell samt den näraliggande bebyggelsen skapar en värdefull kulturmiljö. Kyrkbyn ligger inom område som klassats som Riksintresse för kulturmiljövården.