Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlshamn kn, ÅRYD 4:1 ÅRYDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅRYDS KYRKA
9/30/13
Motivering
Åryds kyrka och kyrkogård utgör en kulturhistoriskt värdefull månghundraårig miljö med rötter i medeltiden. Kyrkan utgör ett landmärke och är en viktig symbol för socknen. Under 1800-talets andra hälft nyuppfördes 10 kyrkor i Blekinge, vilket är den mest intensiva nybyggnadsperioden sedan medeltiden i länet. Kyrkobyggmästaren Fredrik Bergström var ansvarig för ritningarna 1870. Han var i huvudsak verksam i Västsverige. Han svarade även för uppförandet av grannsocknen Hällaryds kyrka och den närliggande Bräkne-Hoby kyrka. Åryd representerar genom sin arkitekturstil och sitt materialval en tidstypisk kyrkoarkitektur, som utmärks av putsfasader, torn med spira, höga fönsteröppningar, listverk, takfotsfris, portaler och ingångar på långsidorna. I interiören avläses det sena1800-talet framförallt av den sammanhållna inredningen med bl. a. predikstol, läktare och bänkar. Placeringen av sakristian bakom altaret och en hög altarskärm är kännetecknande för 1800-talet. Byggnadsdelarna och snickerierna är utförda med noga utvalda material och med hög precision.
Kyrkogårdens gravvårdar och detaljer speglar till viss del den stenhuggartradition som sedan sent 1800-tal funnits i bygden. Kyrkomiljön och den närliggande skolan speglar äldre tiders traditionella sockencentrum.

Orgeln och orgelläktaren representerar med placeringen i väster ett traditionellt mönster. Orgeln med sin väl utvecklade 1870-tals fasad och läktaren utgör en motsvarighet i väster till kyrkans huvuddel i öster med kor och altare. Tillsammans ansluter orgelfasad och läktare i utformning och materialval till kyrkans väl sammanhållna prägel av både nyklassicism och nygotik och upplevs som en betydelsefull del av kyrkorummet.