Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlshamn kn, LÅNGEBODA 1:26 RINGAMÅLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

RINGAMÅLA KYRKA
9/30/13
Motivering
Ringamåla kyrka och kyrkogård är en kulturhistoriskt värdefull mer är hundraårig miljö med tydlig och väl bibehållen prägel. Kyrkan utgör ett landmärke och en viktig symbol för socknen. Under 1800-talets andra hälft nyuppfördes 10 kyrkor i Blekinge, vilket är den mest intensiva nybyggnadsperioden sedan medeltiden i länet. Ringamålas kyrka den expansiva period och utgör tillsammans med Kyrkhults kyrka, med samma arkitekt och byggmäster, goda representanter för de nybildade socknarnas stora och väl tilltagna kyrkor, gestaltade i tidens medeltidsinspirerade byggnadsstil. Kyrkan med den närliggande gamla prästgården, idag församlingshem, speglar äldre tiders sockencentrum.

Ringamåla kyrka tillmäts kulturvärden där exteriörens nygotik, det kraftiga tornet med spira och hörntorn, det markerade korpartiet, gjutjärnsfönstren och portalerna är betydelsefulla delar. De är utförda med noga utvalda material och har fackmannamässigt utförande. Interiörens fasta inredning står för sin tids fabriksproducerade snickerier, utförda med stor precision och exakthet.

Orgeln, med fasad från 1904, representerar med sin placering på läktaren ett traditionellt mönster. Orgeln och läktaren utgör en motsvarighet till kyrkans huvuddel med kor och altare. Orgelfasaden och läktaren ansluter i utformning och materialval till kyrkans väl sammanhållna medeltidsromantiserande stil och upplevs som en viktig och betydelsefull del av kyrkorummet.