Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, EKER 14:139 EKERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

EKERS KYRKA
6/6/08
Motivering
KYRKOMILJÖN – Ekers kyrka är belägen i ett småbrutet jordbrukslandskap med gårdar som vid laga skiftet flyttats ut från Ekers by. Omedelbart väster om kyrkan finns en f.d. komministergård och längre söderut en f.d. skola.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Ekers kyrka är omgiven av en kyrkogård, som utgörs av en äldre del i söder och en yngre del i norr. Kyrka är placerad mitt på den äldre delen som är upphöjd i förhållande till omgivande terräng. Kyrkogården omgärdas av en huggen kallmurad stenmur som i stora delar fungerar som stödmur. Ingångar till kyrkogården finns i söder, väster och öster, de två sistnämnda med järngrindar och den i väster med en trappa. Utvidgningen som gjordes 1975 norr om kyrkan, nås från den äldre delen av kyrkogården via en asfalterad ramp. På den äldre delen av kyrkogården finns gruskvarter med äldre gravar, bland annat med stenramar. Utanför kyrkogården finns i sydöst en timrad bod.

KYRKAN - Ekers kyrka, som är mycket liten, är en romansk kyrka med ett ovanligt, trappstegsvis avsmalnande västtorn som är integrerat i långhuset, rektangulärt långhus och smalare kor i öster samt en vidbyggd sakristia i norr.
Kyrkan uppfördes under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. Koret breddades till kyrkans fulla bredd under medeltidens senare del. Vid samma tillfälle fick kyrkan också plant innertak samt en sakristia.

1636 rappades kyrkans bara yttermurar av natursten och kalksten. 1670 belades yttertaket med spån.

Under 1600-talets sista decennier genomgick kyrkan en stor renovering. Bland annat fick tornet en ny spånklädd tornspira, ingången flyttades från sydsidan till tornets västra sida, befintliga fönsteröppningar förstorades och fönster i södra fasaden togs upp. Långhuset fick ett nytt tudelat innertak av trä, ny altaruppsats, predikstol och sluten bänkinredning.

1933 genomfördes en invändig renovering. Golvet i koret förstärktes, altaruppsatsens ursprungliga måleri återställdes och inredningen målades om.

1954-1956 genomgick kyrkan en stor ut- och invändig renovering under ledning av arkitekt Kurt von Schmalensee. Tornets bottenvåning gjordes om till förrum genom en avskärmande vägg mot kyrkorummet. Kyrkan fick en ny orgel, nytt altare av kalksten, ny altarring med fyllningar från den gamla. Bänkarna byggdes om med bibehållande av gamla gavlar och dörrar. In- och utvändigt fick kyrkan ny puts och avfärgning, ytterväggarna slammades.

1995 skedde en mindre invändig renovering. Väggarna kalkades och den fasta inredningen målades om i princip lika befintligt. Byte av radiatorer.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Ekers kyrka är Närkes minsta med helt bevarat medeltida murverk. Det tuktade murverket framträder tydligt under den slammade putsen. Tornet avviker från övriga medeltida torn i Närke genom att det är integrerat i långhuset – har samma bredd som detta - samt att dess avtrappningar endast finns på sidorna i norr och söder. Norra väggen har på medeltida sätt inte några fönster, vilket idag är ovanligt.

Kyrkorummet har 1600-talskaraktär med bevarat tudelat spegelvalv av trä, predikstol och altaruppsats i renässans- och barockstil samt sluten bänkinredning. Även renoveringar under 1900-talet har satt sin prägel på kyrkan, både exteriört och interiört.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Det medeltida murverket i sig utgör ett omistligt historiskt dokument.

- Interiörens bevarade 1600-talsinredning med spegelvalv, altaruppsats, predikstol samt delar av bänkinredning.

- Kyrkogårdens äldre bevarade gravvårdar med bland annat gruskvarter och stenramar.