Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örebro kn, ALMBY 11:224 ALMBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

Almby kyrka, ALMBY KYRKA
7/4/07
Motivering
KYRKOMILJÖN – Almby kyrka är belägen sydost om Örebro stad, med vilken den har införlivats i takt med att staden vuxit, officiellt 1943. Kyrkan ligger på en höjdsträckning i ett tidigare jordbrukslandskap. I dess närhet finns en sentida prästgård och församlingshem. Området kring kyrkan har lång kontinuitet som kulturplats. Flera fynd av förhistoriska gravar har gjorts. Fynden visar på att ett hedniskt gravfält senast under 1100-talet övergått till att bli ett kristet område med kyrka och kristen begravningsplats.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Almby kyrka är belägen på en höjd. Den äldsta delen av kyrkogården som ligger runt kyrkan omgärdas av en kallmurad stenmur och har två entréer, en i öst och en i norr. Båda entréerna har grindstolpar av granit med avfasade kanter i övre delen. Innanför muren finns en äldre trädkrans. På den övre delen vid kyrkan, men även på utvidgningen direkt väster därom, är det till stor del gruskvarter med gravvårdar omgärdade av framför allt stenramar men även järnstaket samt kätting. Grusgravarna är till stor del mönsterkrattade.

Kyrkogården som har utvidgats vid flera tillfällen breder ut sig i flera nivåer ner mot Norrköpingsvägen. Ett flertal kvarter väster om kyrkan omgärdas av stramt klippta häckar, gravvårdarna i några av dessa kvarter avgränsas av rygghäckar formklippta på samma sätt.

Den senaste stora utvidgningen åt söder avgränsas mot Norrköpingsvägen av en mur.

Söder om kyrkan finns en spånklädd klockstapel från 1697 av den i Närke vanliga öppna typen med en av Närkes äldsta kyrkklockor från 1200-talet.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Almby kyrka och omgivande kyrkogård har lång kontinuitet som kultplats, långt mer än 1000 år. Kyrkogården som utvidgats i flera omgångar har tydligt avläsbara årsringar i de bevarade gravvårdarnas olika utformning.

Kyrkan som förlängts och förändrats vid ett flertal tillfällen, senast 1965-66, har vitputsade fasader och skiffertäckt tak. Almby kyrka är en av få medeltida stenkyrkor i Närke som aldrig haft torn i väster. Utmärkande är det Åkerhielmska-Drakenbergska gravkoret i öster med sin rokokoinspirerade huv.

De två gravkoren, Leijonhufvudska och Åkerhielmska-Drakenbergska, och i kyrkan hängande huvudbanér är personhistoriska dokument över ägarfamiljerna till Hjälmarsbergs herrgård och deras starka anknytning till kyrkan.

Interiören präglas av de rikt artikulerade valven med målningar från 1906. bevarade Medeltidsinspirerade målningar från det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet är idag ovanliga.

Interiörens nuvarande inredning och färgsättning härrör framförallt från restaureringar under 1900-talet, som alla var och en på sitt sätt speglar sin tids syn på bevarandeideologi och gestaltning i äldre kyrkorum.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Det medeltida murverket och de medeltida takstolarna över koret utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.

- Lillklockan i klockstapeln är en av Närkes två romanska kyrkklockor från 1200-talet.

- Den smidesbeslagna dörren från ca 1200 –nu upphängd i Nykyrkan- är en vittnesbörd om kyrkans äldsta tid och här samtidigt till de få av denna typ i Närke.

- Ovanliga är de välbevarade medeltidsinspirerade valvmålningarna från 1906.

- Leijonhufvudska –nuvarande Nykyrkan- och Åkerhielmska-Drakenbergska gravkoren utgör tillsammans med bevarade huvudbanér personhistoriska dokument över ägarna till Hjälmarsbergs herrgård och deras starka anknytning till kyrkan.

- Predikstolen i barockstil är av hög konstnärlig kvalitet och tillverkad av en av tidens mer kända bildhuggare, George Baselaque.

- Kyrkogårdens alla utbyggnadsskeden med dess tydligt avläsbara årsringar samt det rika växtmaterialet.

- Kyrkogårdens stora äldre bestånd av grusgravar med stenramar och mönsterkrattat grus.