Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Strängnäs kn, ÅKERS-TUNA 1:1 M.FL. ÅKERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅKERS KYRKA
1/30/08
Motivering
KYRKOMILJÖ – Åkers socken består av skogsbygder i söder och kuperade odlingsmarker som omger den centrala slättbygden. Flertalet av socknens fornlämningarna är från järnåldern, vilket tyder på att bygden då var tätbefolkad.

Samhället Åker är beläget norr om Åkers styckebruk, strax söder om motorvägen mellan Mariefred och Strängnäs. Norr om kyrkan flyter Löta å, som nästan omringar kyrkbyn Tuna och som har förbindelse med Mälaren.

Runt kyrkan ligger i söder gamla prästgården, som numera är såld, i sydväst kaplansgården och kantorsbostaden som under 2007 byggdes om till prästbostad, i väster dels ”lilla stugan” och en vaktmästarbostad. De tre sistnämnda byggnaderna är rödfärgade och de representerar kyrkans tidigare administration.

KYRKOANLÄGGNING – Åkers kyrka är omgiven av en äldre kraftigt kuperad kyrkogård. I nordost har en senare utvidgning utförts som ligger på en lägre och planare nivå. Två trappor är anlagda från kyrkogårdens lägre delar i öster upp mot de högre partierna i väster

Den äldre kyrkogården omges av en naturstensmur, som på flera ställen är terrasserad. Kyrkogårdens högsta punkt är i nordväst, där den inklädda klockstapeln är byggd. Från höjden sluttar kyrkogården ned mot öster och söder. Träd och buskar är också planterade inne på kyrkogården, vilket gör kyrkogården lummig. Flera låga strikta häckar är planterade öster om kyrkan i nord-sydlig riktning. Grusgångar är anlagda från ingångarna, fram till kyrkan och in mellan gravkvarteren. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen.

Två murade, vitputsade stigluckor, möjligen av medeltida ursprung leder in till den äldsta delen av kyrkogården, en i söder och en i väster. Stigluckorna har spånklädda tak.

Ett flertal av gravarna är strikt ordnade i rader i öst-västlig riktning, främst söder och öster om kyrkan, men gravar med friare placeringar förekommer. Norr om kyrkan är flera framträdande gravar som omgärdas av smidesstaket, samt äldre gravar med stenramar.

Klockstapeln i kyrkogårdens nordvästra hörn uppfördes 1689. Tornet har en kvadratisk form och är klätt med bred trätjärad locklistpanel. Taket är ett pyramidtak som är klätt med svartmålad plåt i småformat.

I sydvästra hörnet av kyrkogården ligger ett vitputsat kvadratiskt benhus, uppfört under senare delen av 1800-talet, vilket idag används som förråd. Ett gravkapell byggdes år 1928 i kyrkogårdens nordöstra hörn. Kapellet är ritat av arkitekt Gustaf Clason.

KYRKAN – Åkers kyrka består av ett tvåskeppigt långhus med fullbrett rakt avslutat kor i öster, torn i väster, vapenhus i söder och sakristia i norr. Vid sydöstra hörnet är en strävpelare murad. Kyrkan bevarar medeltida murverk i samtliga byggnadsdelar. Långhuset, sakristian och vapenhuset har spånklädda sadeltak. Långhustakets spånläggning är mönsterlagd med två horisontella skift med spetsformade spån. Tornet har en svängd huv som avslutas med en sluten kvadratisk lanternin med en spira. Spiran ritades av arkitekt Gustaf Lindgren och ersatte år 1918 en äldre pyramidhuv. De vitkalkade fasaderna är spritputsade med slätputsade dörr- och fönsteromfattningar. Fönsterbågarna och dörrarna är målade i grågrönt.

Kyrkan bestod ursprungligen av ett romanskt långhus med ett lägre och smalare kor i öster. Under senare delen av 1100-talet byggdes ett torn i väster. Senare under medeltiden förlängdes kyrkan med ett kor av samma bredd som långhuset. En sakristia byggdes i norr, ett vapenhus byggdes i söder och kyrkorummet valvslogs och försågs med kalkmålningar. Vid 1500-talets början utvidgades långhuset mot söder och blev tvåskeppigt och ett nytt vapenhus byggdes i söder. En strävpelare murades i kyrkans sydöstra hörn, för att ta emot valvens tryck. Tornet förhöjdes något senare och fick byggas på igen under 1600-talet, då tornet förstördes. Omkring år 1800 ersattes spiran med en låg pyramidhuv. Kyrkorummets målningar kalkades sannolikt över någon gång under 1600-talet.

En större renovering av kyrkan gjordes 1897-1898 då interiören försågs med kalkmålningar i medeltida stil och öppna bänkar sattes in. Målningarna togs bort vid renoveringen 1918, då också tornet fick en ny spira. 1953 renoverades kyrkan under ledning av arkitekt K. M. Westerberg, då ny sluten bänkinredning sattes in och altarskåpet återfördes.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Åkers kyrkas exteriör får sin karaktär av att den är en välbevarad, senmedeltida kyrka, med mönsterlagt spånklätt tak och medeltida västtorn, samt ojämnt putsade naturstensmurar. Sentida tillskott är de förstorade fönstren och den ombyggda tornspiran. Karaktärsskapande är också de vitputsade stigluckorna, med delar som kan vara medeltida och det trätjärade klockstapeln med äldre plåttäckning byggt på kyrkogårdens högsta höjd.

Kyrkans interiör får sin prägel av det ljusa breda tvåskeppiga långhuset, med de vitkalkade tegelvalven och de ojämna murarna. En intressant detalj är ett putsat gubbhuvud som förekommer i en av valvens pelare. Långhusets bevarade murade bänk utefter norra muren och murade altare vid sydöstra murpelaren är ovanliga. Viktiga för kyrkorummets karaktär är också de medeltida kalkmålningarna, de äldre inventarierna, altarskåpet, predikstolen och dopfunten. Sakristian har ett delvis medeltida utseende med sina sällsynta väggskåpsnischer, murat medeltida altare i norr och bemålade valvribbor.

Gravhällar, gravutsmyckningar, solur och järndörrar visar på kyrkans närhet till Åkers styckebruk.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkans i sin helhet medeltida murverk, nischer och altare i sakristian, samt möjligen medeltida stigluckor är i sig omistliga historiska dokument.
- Kyrkorummets gubbvalv med ett putsat gubbansikte i södra sidoskeppets västra del.
- Murad bänk utefter norra muren och murat altare vid sydöstra pelaren.
- Kyrkans medeltida målningar på väggar, valv och tornbåge.
- Den sällsynt ålderdomliga predikstolen och altarskåpet från 1474 är inventarier av högt konstnärligt värde.
- Inventarier och gravutsmyckningar av järn som visar på närheten till Åkers styckebruk.
- Den lummiga och kuperade kyrkogården med äldre gravvårdar, bogårdsmur med stigluckor, klockstapel och gravkapell.
- Klockstapeln med äldre takplåtstäckning.
- Den välbevarade kyrkomiljön.