Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, NORDANKYRKA 1:5 TÅNGERÅSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÅNGERÅSA KYRKA
7/5/07
Motivering
KYRKOMILJÖN –
Tångeråsa kyrka är ensligt belägen i övergångsbygden mellan slätt och skogsbygd strax intill Logsjön. Herrgården Trystorp som ligger ca 1 km sydöst om kyrkan har helt dominerat socknen och var 1603-1816 i släkten Falkenbergs ägo vilken till stor del bidragit till kyrkans utsmyckning. Söder om kyrkan finns fattigstuga, skola, klockarbostad samt kyrkstall, samtliga idag med nya funktioner.

KYRKOANLÄGGNINGEN –
Kyrkogården omges av en kallmurad stödmur och äldre planterade träd. Kyrkogården består av gräsmatta med grusgångar och har ingång i söder med smidesgrindar. Flera gravar och gravanläggningar har sina äldre stenramar bevarade. I nord-västra hörnet finns kyrkans tidigare vapenhus från 1690-talet, ditflyttat 1805, och används idag som bisättningsrum. I nord-östra hörnet finns ett fristående, putsat gravkapell med pyramidformat tak uppfört av släkten Falkenberg omkring 1770. På kyrkogården finns även en öppen klockstapel, bräd- och spånklädd, från 1659 där den största av Närkes medeltida kyrkklockor hänger (1480-tal).

Kyrkobyggnaden är en av landets få helt bevarade medeltida träkyrkor och är enligt dendrokronologiska dateringar utförda 2006 uppförd i två etapper, koret på 1290-talet och långhuset 1300-talets mitt. Den har timrad stomme och är i exteriören beklädd med spån på såväl väggar som tak. På korets norra vägg nära gaveln finns spån som troligtvis är medeltida. Kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare, rakt avslutet kor i öster. Koret framstår i förhållande till långhuset som påfallande rymligt. På korets nordsida tillfogades 1455-60 en murad sakristia. Det nuvarande vapenhuset i väster uppfördes 1805 och ersatte det äldre vapenhuset framför sydingången som då sattes igen. Byggnadskropparna täcks av branta sadeltak som vid gavlarna kröns av takspiror, vilka kan vara från 1660- talet.

Invändigt täcks kyrkan såväl i långhus som kor av brädslagna tunnvalv. Ursprungligen var öppningen mellan kor och långhus betydligt smalare. Även fönstren har förstorats med undantag av en högt sittande fönsteröppning på långhusets sydvägg. Detta fönster har medeltida glasmålningar som består till vänster av Sankt Andreas och till höger Maria Magdalena. De mycket sällsynta glasmålningarna är från 1300-talets början och kan ha suttit i korets östfönster.

Den medeltida kyrkan var försedd med väggmålningar varav rester påträffats i koret. Troligtvis är det nuvarande altaret medeltida. Övriga medeltida föremål är bland annat dopfunten från 1200-talets mitt och triumfkrucifix från början av 1400-talet samt processionskrucifix från 1300-talet.

1884 omgestaltades kyrkans interiör till en då tidstypisk inredning i fornnordisk stil med panelklädda väggar, nya öppna bänkar och dekormåleri. Detta avlägsnades vid den för sin tid tidstypiska renovering 1935-36 då man återställde interiören från 1600- och 1700-talet. Kyrkans orgel av Pehr Strand från 1805 är Örebro läns äldst bevarade.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Tångeråsa kyrka med kyrkogård, skola, fattigstuga, lärar- och klockarbostad samt kyrkstall utgör en samlad ålderdomlig miljö. I klockstapeln hänger Närkes största medeltida kyrkklocka från 1480 knuten till Strängnäs biskopen Cort Rogge.

Kyrkobyggnadens medeltida konstruktion och karaktär är välbevarad. På korets östra sida finns spån kvar som troligtvis är medeltida. Kyrkorummet präglas dels av den på 1600- och 1700-talet tillkomna inredningen dels av den återställanderestaurering som genomfördes 1934-35. På långhusets södra sida finns två medeltida glasmålningar från 1300-talet. Glasmålningar från denna tid är mycket ovanliga i Sverige med undantag från Gotland. (I länet finns förutom dessa två även medeltida glasmålningar i Sköllersta kyrka). Orgeln från 1805 är Örebro läns äldst bevarade.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkan med sin samlade ålderdomliga miljö

- kyrkan är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade medeltida timmerkyrkor, där hela stommen är medeltida, och därmed ett omistligt nationellt kulturarv

- de två medeltida glasmålningarna utgör omistliga historiska dokument

- interiörens väggmålningar och fasta inredning från 1600- och 1700-talet

- orgeln av Pehr Strand från 1805 är Örebro läns äldst bevarade och anses som orgelhistoriskt och musikaliskt mycket värdefull

- kyrkan är ett exempel på de återställanderestaureringar som genomfördes i landet vid decennierna kring 1900-talets mitt