Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Flen kn, KOMMINISTERN 6 M.FL. LILLA MALMA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LILLA MALMA KYRKA
9/11/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Lilla Malma kyrka är centralt belägen i Malmköping, tätt ihop med bebyggelsen. Omgivningarna består av små, kuperade dalgångsbygder, omgivna av skogsmark. I miljön sydväst om kyrkan finns klockaregården, som numera inrymmer bostäder och barnverksamheter. Sydost om kyrkan är den förhållandevis nybyggda pastorsexpeditionen. I norr ligger församlingshem och byggnader som inrymmer förråd och verkstad. Malmköping ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården, där kyrkomiljön vid Lilla Malma medeltida kyrka ingår.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Lilla Malma kyrka är belägen i en flack terräng med en omkringliggande lummig kyrkogård. Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur i alla väderstreck. En äldre trädkrans inramar kyrkogården. Äldre träd växer även invid gångarna på kyrkogården. Det finns tre entréer till kyrkogården. I söder är en medeltida vitputsad stiglucka. I öster och väster är det vitputsade grindstolpar med pyramidtak. Söder och väster om kyrkan finns enstaka äldre gravvårdar med gjutjärnsstaket. Det grusade gångsystemet löper runt kyrkan och in mellan gravkvarteren, i övrigt är kyrkogården gräsbevuxen. En äldre gravvård med gjutjärnsstaket finns för släkten Celsing vid södra långhusmuren. Väster om nykyrkan är Södermanlands regementes gravplats. Söder om kyrkan är klockbocken från 1684 placerad. Huven är rikligt dekorerad med spiror.
KYRKAN - Lilla Malma kyrka består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti i öster, vapenhus i väster, en tillbyggd "nykyrka" i norr och sakristia i norr. De av tegel och natursten murade ytterväggarna är slätputsade och avfärgade i vitt med rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkans samtliga tak är sadeltak och är täckta med svartmålad falsad plåt. Korets, sakristians och nykyrkans tak är valmade och långhusets östra gavelparti är trappstegsformat. Kyrkan fick sin nuvarande form med tresidigt kor och trappstegsgavel vid restaureringen på 1890-talet, men putsen och det tillbyggda vapenhuset tillkom 1957.
Under 1100-talet eller omkring år 1200 byggdes en tornlös kyrka med rektangulärt långhus och smalare kor i öster. Kyrkorummet förlängdes åt öster under 1300-talet. Under medeltidens senare del byggdes ett vapenhus i söder och en sakristia i norr, vilka idag är helt borta. Omkring 1400-talets slut valvslogs kyrkan med tegelvalv, s k "gubbvalv", som kännetecknas av skulpterade groteska ansikten eller figurer. Vid 1700-talets mitt ansågs kyrkan vara för trång för församlingen, vilket fick till följd att man byggde om den dåvarande sakristian till en nykyrka. Ny sakristia fick då inrymmas i vapenhuset, ett arrangemang som höll fram till 1872, då en ny sakristia byggdes på norrsidan.
Mellan åren 1890-99 genomfördes den omfattande renovering som gett kyrkorummet dess nuvarande utseende under ledning av Fritz Eckert, då kyrkorummet fick en medeltida prägel. Vid renoveringen tillkom det tresidiga koret, nya valv slogs i nykyrkan och i koret, murar och gavlar ändrades och valvribbor dekorerades med målningar i medeltidsstil. Sannolikt var det vid denna renoveringen som spåren av "gubbvalven" försvann.
Så sent som på mitten av 1900-talet byggdes vapenhuset i väster, med källarutrymmen och plats för orgel. Vid samma tidpunkt ersatte man fasadernas dåvarande spritputs med den framtagna slätputsen, den västra trappgaveln togs bort och medeltida sydportalen togs fram. Invändigt ersattes trägolvet med tegelgolv.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Lilla Malma kyrka är en tornlös stenkyrka, som har tillbyggts i ett flertal etapper. Kyrkan har kvar sitt medeltida murverk i långhusets ursprungliga västra del. Exteriören speglar kyrkans olika tillbyggnadsetapper, där trappstegsgaveln och takets plåttäckning från 1890-talets stora restaurering utmärker sig. De slätputsade fasaderna, med de dekorerade nischerna på södra väggen berättar om kyrkans medeltida ursprung. Det i väster tillbyggda vapenhuset med sina tidsenliga koppardörrar från 1957, ger en ytterligare årsring i kyrkans historia. Kyrkan är genom sin placering mitt i Malmköping, omgiven av bogårdsmur med stiglucka, klockstapel och äldre trädkrans på kyrkogården - ett viktigt miljömässigt inslag för orten.
Kyrkorummet domineras av renoveringen som leddes av arkitekt Fritz Eckert vid 1890-talets slut, då kyrkorummet fick en medeltida prägel - nytt kor byggdes, nya stjärnvalv slogs i koret och i nykyrkan, fönstren förstorades och valvribborna dekorerades med medeltida kalkmålningar.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Det medeltida murverket i långhusets västra del utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den genomgripande 1890-talsrenoveringen, då delar av den fasta inredningen byttes ut och kulörer skulle samverka med valv och fönster, allt i en medeltida enhetlig prägel.
- Tillbyggnaden gjord 1957 med den tidstypiska portalen och det runda fönstret.
- Den medeltida stigluckan och klockstapeln med sina säregna spiror från 1684, är viktiga för Lilla Malmas äldre kyrkomiljö.
- De tre västligaste valven i långhuset är medeltida och anses ursprungligen vara av typen "gubbvalv".
- Medeltida nischer med bevarad dekorationsmålning från 1600-talet på södra fasaden.
- Den lummiga kyrkogården med bevarad trädkrans är ett viktigt inslag i Malmköpings miljö.
- Det lilla väggepitafiet från 1592 över Christofer Person, slottsfogde på Gripsholm.