Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, VÄSTERBITTERNA 6:1 BITTERNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

BITTERNA KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Bitterna kyrka har ett dominerande läge på en bergsknalle i ett kuperat odlingslandskap mellan Varaslätten och Edsveden. Kyrkan ligger vid ett vägskäl som även har f.d. lanthandel, motorverkstad och församlingshem.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan ligger på ett krönläge i den nordöstra delen av kyrkogården. Kring kyrkogården är kallmurar med grindstolpar och järngrindar, samt trädrad. Genom kyrkogården löper rätvinkliga grusgångar. Flera gravar härrör från omkring 1900. Väckelsepastorn Mårten Landahl ligger här begravd. I ena hörnet av kyrkogården står en stegbod och bod från 1800-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är uppförd av gråsten under 1200-talet och fick 1807 nytt kor med den då något ålderdomliga tresidiga avslutningen. I norr är en sakristia som är något yngre. Tornet i väster är från 1857 och har en lanternin med nygotisk spira. På tornet sitter en gravhäll från 1700-talet. Interiören präglas av flera olika tider, senaste stora renoveringen skedde 1963. På långsidorna sitter två gravhällar från 1600-talet, varav en porträttgravhäll. Predikstolen är från omkring 1700, läktaren från 1807 liksom karaktäristiska gustavianska takmålningar och draperingar. Från omkring 1900 stammar altarring och orgelfasad samt de i senare tid ombyggda bänkarna. Altartavlan målades 1913 av Anna Virgin och predikstolen försågs vid renoveringen 1936 med målningar av Gunnar Erik Ström. Från medeltid härrör dopfunt, krucifix, stavkorshäll och storklocka samt fragment av en dopfunt.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har tillsammans med affär och verkstad ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkan representerar de medeltida sockenkyrkor som utvidgades på 1700- och 1800-talet.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiören präglas av olika tiders tillägg, ombyggnader och restaureringar.
- Predikstol med målningar av G E Ström.
- Läktare och målningar från 1807.
- Bevarad inredning från omkring 1900.
- Altartavla av Anna Virgin.
- Medeltida dopfunt, stavkorshäll, krucifix och klockor.
- Gravhällar från 1600- och 1700-talet.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, järngrindar, trädrad, grusgångar och gravvårdar från förra sekelskiftet samt bodar.