Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, KYRKAN 1 VARA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VARA KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vara kyrka ligger på en medeltida kyrkplats i Vara. Köpingen har växt upp kring järnvägen. Mellan kyrka och församlingshem passerar järnvägen. Stadens kyrktorn och silo är monumentala inslag i den flacka landskapsbilden.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkotomten omges delvis av ett järnstaket och delvis av stödmur med trappa och trädrad. Några gravkors från 1600- och 1700-tal visar dess ursprungliga funktion som kyrkogård.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är utpräglat nygotisk och restes 1902 med polygonalt kor och kvaderritsad fasad. För ritningarna svarade Skövdearkitekten F A Wahlström. Exteriören är mycket välbevarad och takfallen har även behållit sina tidstypiska kupor med smidesornament. Fönstren med gjutjärnspröjs är ursprungliga, liksom portarna. Koret är riktat mot väster. Interiören återfick vid restaureringen 1994 en del av sin ursprungliga enhetliga nygotiska prägel. Denna hade hamnat i skymundan vid 1933 års renovering. Nu framträder den nygotiska interiören med ursprunglig öppen takstol, läktare, orgelfasad, altarring och nummertavla. Predikstol samt medeltida altarskåp och dopfunt härrör från den gamla kyrkan, riven 1865. I tornet står predikstolen från 1902.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan utgör ett monumentalt inslag i Varas silhuett.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för de sena nygotiska kyrkorna, med ursprungliga gjutjärnsfönster och portar.
- Interiören bär, trots vissa ändringar, huvudsakligen prägeln av byggnadstidens nygotik.
- Bevarad ursprunglig inredning och glasmålningar.
- Medeltida dopfunt och altarskåp.
- Predikstol och ljudtak från gamla kyrkan.
- Kyrkotomt med stödmur, järnstaket, trädrad, trappa och gravkors från 1600- och 1700-talet.