Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, LEVENE 1:148 LEVENE KYRKA

 Anläggning - Värdering

LEVENE KYRKA
10/8/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Levene kyrka och kyrkogård ligger i en bymiljö med rötter i järnålder i norra delen av Varaslätten. Norr om kyrkan finns en kungsgård som skall ha varit hemvist för kungarna Håkan Röde och Stenkil. Invid denna ligger en hembygdsgård. Längre åt norr finns prästgården och Levene äng med fossilt odlingslandskap och gravfält från järnålder.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården består av två klart urskiljbara årsringar, varav den äldre, medeltida, ligger i norr och saknar kvartersindelning. Här finns bl.a. en gravtumba och grunden till det Reuterska gravkoret. I den omgivande kallmuren finns smidesgrind och kalkstensstolpar samt ligger tre delar av en unggotisk fönsteromfattning. Flera träd, enstaka och i rader står på kyrkogården. Invid koret står landets högsta runsten. Ett antal grusgångar genomlöper kyrkogården. Vid kyrkogårdens västra ände står ett vitslammat bårhus från 1950-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan är ett gott exempel på en i flera etapper utvidgad medeltidskyrka. Långhuset av gråsten utvidgades under tidigt 1600-tal åt väster och fick sitt karaktäristiskt spetsiga torn och takryttare av trä, vars tjärade spånytor utgör en kontrast mot de vitkalkade murarna. Utvidgningen finansierades av socknens store godsägare Reuter som även lät uppföra ett gravkor. Dennes porträttgravhäll är uppsatt på väggen och inne i kyrkan hänger hans porträtt. 1791 fick kyrkan ett nytt fullbrett rundat kor. Sedan dess är den enda större förändringen av exteriören det 1887 rivna Reuterska gravkoret. Interiören fick sin nuvarande prägel vid 1937 års restaurering, då den gavs en helgjuten barockdräkt i form av altare, altarring, dörrar, öppen bänkinredning, pneumatisk orgel och akantusdekorerat tak. Altaruppsats och predikstol härrör från 1676 respektive 1744. Läktaren och dess bänkrader är det enda som i kyrkorummet kvarstår av en större renovering 1891. Under läktaren är en halvöppen inbyggnad från 1969. I vapenhuset är sex inmurade gravhällar från 1600- och 1700-tal. Vidare finns två liljestenar, en inne och en ute. Kyrkan har dopfunt, lås till ytterport och lillklocka från medeltid. I vapenhuset finns 6 inmurade gravhällar från 1600- och 1700-tal.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan, intilliggande kungsgård, prästgård, gravfält och fornåkrar utgör en samlad och kulturhistoriskt omistlig miljö med kontinuitet sedan järnålder.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida sockenkyrkor som byggts till kontinuerligt under 1600- och 1700-talet.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Skiffertaket är ett regionalt särdrag.
- Interiören präglas av 1930-talets barockimiterande restaurering.
- Altaruppsats och predikstol i barock.
- Läktare från 1891.
- Interiörens tillägg från 1930-talet.
- Pneumatiska orglar är idag sällsynta.
- Medeltida dopfunt, lås och klocka.
- Gravvårdar från medeltid, 1600- och 1700-tal.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, smidesgrind, grindstolpar, fragment av unggotiskt fönster, grusgångar och runsten.