Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laxå kn, BJURSNÄS 1:76 RAMUNDEBODA KYRKA

 Anläggning - Värdering

RAMUNDEBODA KYRKA, RAMUNDEBODA KYRKA (BODARNE KYRKA)
7/28/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ramundeboda kyrka är placerad på en kyrktomt, belägen mitt i Laxå stationssamhälle. Norr om kyrkan, på andra sidan vägen, ligger församlingshem och pastorsexpedition. Söder om kyrkan finns villakvarter

KYRKOANLÄGGNINGEN - Ramundeboda kyrka är belägen på en parkliknaden kyrktomt med en damm i väster. Dammen ligger i en rundel och nås via en grusgång i varje väderstreck.
Kyrktomten omgärdas till stor del av en trädkrans. Till största delen är kyrktomten bevuxen med gräs. Gångarna som leder upp till kyrkan och planen runt kyrkan är belagda med asfalt.
Sydväst om kyrkan finns en bisättningsbyggnad - före 1992 innehöll den förråd och dass - samt i sluttningen väster därom ett äldre bisättningsrum.

KYRKAN - Ramundeboda kyrka är en korskyrka försedd med ett centraltorn. Kyrkan är orienterad med kor och sakristia i väster, vapenhus i söder, orgelrum i öster och en mindre entré i norr. Kyrkan är uppförd av timmer med spåntäckta väggar och tak. Fönstren är rektangulära, indelade med mindre blyspröjsade glasrutor. Den i dag mörktjärade kyrkan var på 1700-talet faluröd.
Ramundeboda kyrka uppfördes åren 1686-88 på sin ursprungliga plats vid Bodarnesjön, i Tiveden i gränsen mellan Närke och Västergötland. Bygget bekostades av rådmannen Anders Boij från Stockholm. Kyrkan försågs med dyrbar inredning i praktfull barockstil.
Kyrkan tillbyggdes 1801 med sakristia i öster och vapenhus i väster, varigenom den ursprungliga grundformen ändrades något.
Under senare delen av 1800-talet växte samhället Laxå upp utmed Västra stambanan, vilket bidrog till att församlingsborna fick lång väg till sin kyrka vid Bodarnesjön. Man beslöt därför att flytta kyrkan till den nya tätorten. Flytten genomfördes 1898-99 och kyrkan placerades på den gamla Stenholmen nära Laxå järnvägsstation.
I samband med flytten genomgick kyrkan en genomgripande renovering. Kyrkan vreds ett halvt varv så att koret placerades i väster, entrén förlades mot norr och orgeln placerades i öster, i det tidigare vapenhuset. Taket förändrades genom att sakristian och orgelrummet fick egna lägre tak och tornet höjdes. Kyrkan täcktes med nytt spån och försågs med nya ytterdörrar och fönster. Invändigt utbyttes bland annat de fyra bärande pelarna mot nya smäckrare pelare. Yttre partier i korsarmarnas tunnvalv försågs med schablonmåleri. Väggarna försågs med ny bröstpanel och där ovan en liggande timmerpanel. Kyrkorummet fick en ny öppen bänkinredning. Sakristians väggar kläddes med pärlspontpanel.
Under 1950-talet målades kyrkan delvis om invändigt. Sakristian renoverades och försågs med ny beklädnad och bröstpanel över pärlsponten.
1991-92 skedde nästa stora renovering under ledning av arkitekt Jerk Alton, Kumla. Bland annat tillbyggdes den södra korsarmen med utrymmen för wc, förråd samt handikappentré. Nytt värme- och elsystem. Invändigt retuscherades takmålningarna och bänkinredningen återfick en äldre färgsättning. Året därpå lades spåntaket om samt utfördes plåt- och snickeriarbeten.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Trots kyrkans ursprungliga belägenhet i skogsbygd är byggnadens arkitektur och inredning märkligt exklusiv. Kyrkan var redan vid invigningen försedd med praktfull inredning som troligtvis kan tillskrivas brukspatronerna von Boijs goda kontakter med huvudstadens arkitekter och konstnärer.
Ramundeboda kyrka är en välbevarad barockkyrka med centralkyrkoplan, som till viss del omgestaltats vid flytten 1898-99. Kyrkan är en av få bevarade stormaktstida träkyrkor med utpräglad centralkyrkoform.
Kyrkorummet präglas av två tidsskikt, dels tillkomsttiden med den ursprungliga inredningen och takmålningar i barockstil, dels det sena 1800-talets restaureringsideologier med bland annat schablonmåleri och ny öppen bänkinredning i nyrenässansstil.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Timrad centralkyrka i exklusiv arkitektur från slutet av 1600-talet. Exteriörens barockkaraktär är relativt välbevarad trots de förändringar som genomfördes vid flytten 1898-99
- Kyrkans ursprungliga inredning i barockstol, predikstol, altaruppsats och dopfunt med lock samt takmålningar
- Välbevarat exempel på det sena 1800-talets restaureringsideologier
- Anvapen från 1600- och 11700-talet erinrar om olika släkter, som varit innehavare av Laxå bruk
- Dopängel av trä från 1758-