Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, TROGARED 1:3 TROGAREDS KAPELL

 Anläggning - Värdering

TROGAREDS KAPELL
10/15/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Trogareds kapell har ett naturskönt läge vid sjön Tolkens västra sida i en anrik bygd omgiven av gamla gårdar och den medeltida Trogareds ek.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kapellet anlades på ny plats och tomten är trädgårdsliknande med öppen gräsmatta hägnad av trästaket och stenmur. Ett litet sentida uthus finns. Längs västra sidan finns en lövträdsrad och ena grindhålet flankeras av två stora lövträd.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kapellet uppfördes 1918 på frivillig väg av en kapellförening utifrån sitt perifera läge, ett förhållande som gäller för cirka 15 ytterligare kyrkobyggnader i Västergötland. Kapellet ritades och byggdes som en av Sandhultsbyggmästarna Albin och Carl W. Gustafssons nio kända kyrkobyggnader. Tillsammans utgör de en regional grupp kyrkor med person- och byggnadshistoriskt värde. Takryttaren är vanlig på äldre kyrkor i Kullings och Gäsene härader, men återfinns bara på tre andra samtida kapell i landskapet. Kapellets förenklade, tidstypiskt nationalromantiska stil rubbades något när fasadputsen 1987 ersattes av vitmålad lockpanel (fönstren byttes till likadana). Stensockel, asymmetriska byggnadsvolymer, spånklätt torntak och "knutlådor", smårutiga fönster, skärmtak på konsoler och träport med stora smidda beslag är bevarade komponenter för det nationalromantiska idealet. Invändigt motsvaras det främst av högt trepasstak med synliga bjälkar och konsoler samt de varierande fyllningsdörrarnas utformning. I viss mån även predikstolskorgens kotteliknande prydnader och kordörrarnas asymmetriska placering. En genomgripande renovering genomfördes 1947-48 av arkitekt Axel Forssén då altartriptyken tillkom och korfönstret sattes igen. I övrigt är inga större förändringar här kända.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kapelltomtens trädrad och grindträd.
- Kapellet som representant för byggmästarbröderna Gustafssons kyrkobyggnadskonst och Sandhults byggmästartradition.
- Kapellets nationalromantiska karaktär in- och utvändigt.
- Ursprunglig inredning och inventarier, inklusive dörrarna.