Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, FINNEKUMLA 15:1 FINNEKUMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

FINNEKUMLA KYRKA
11/11/05
Motivering
FINNEKUMLA KYRKA är belägen på en smal landtunga mellan sjöarna Yttre Åsunden och Sämsjön. Åker- och hagmark angränsar till kyrkoanläggningen åt norr och öster och söder om kyrkan ligger ett församlingshem. Kyrkogården är utvidgad åt öster, och inhägnas av stenmurar med smidesgrindar, trädkrans och häckplanteringar. Till anläggningen hör ett bårhus beläget sydväst om kyrkogården.

Kyrkan har medeltida anor och härrör i sina äldsta delar från 1100-talet. Den nuvarande planformen är resultatet av en ombyggnad vid 1800-talets mitt med östförlängning och vidbyggd sakristia åt norr. Ett trätorn uppfördes invid långhusets västgavel 1855. Kyrkan är en typisk representant för de medeltida kyrkor som på 1800-talet successivt ombyggdes till nyklassicistiska sockenkyrkor.

Trots 1800-talets om- och tillbyggnader kan de medeltida proportionerna anas i det relativt lilla kyrkorummet och de tjocka murarna. Det välbevarade kyrkorummet präglas av 1800-talets enkla klassicism. Bänkinredningen från 1800-talets mitt är traditionellt utformad med slutna kvarter och ger karaktär åt kyrkorummet. Det bemålade korfönstret utfört av Stockholms glasmåleri tillkom 1929, och omges av en klassicerande tempelfront med jonisk kolonnordning målad direkt på väggen. Av inventarierna märks särskilt den medeltida dopfunten, daterad till 1100-talets senare del, som är en av två kända funtar signerade av mäster Andreas. Göteborgs historiska museum deponerade dopfunten i kyrkan 1953.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, trädrader, smidesgrindar, trappor och grusade gångar.
- Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Bemålningen på den östra korväggen med arkitektoniskt motiv.
- Bänkinredningen
- Den medeltida dopfunten.