Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, DALUM 21:1 DALUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DALUMS KYRKA
1/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Dalums kyrka ligger på den östra sluttningen av Ätrans dalgång i en utskiftad by med ett stationssamhälle på andra sidan ån.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har en klart urskiljbar lägre liggande utvidgning från 1920 i väster. Kyrkogården omges av kallmurar med grindstolpar av kalksten och smidesgrindar samt trädrad. På muren ligger i norr rester av romansk dopfunt och unggotisk fönsteromfattning samt kolonner, allt av sandsten. I muren finns en sexkantig klockstapel från 1688, i vilken står en medeltida järnbeslagen port. Kyrkogården genomlöps av grusgångar. Ett flertal gravar härrör från 1800-talet och ett antal har grusad yta med olika inramning. Mot muren står två gravhällar från 1600-talet lutade. Vidare finns två runstenar, en liljesten och en romansk locksten resta på kyrkogården.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan består av ett långhus med smalare absidförsett kor i tuktad sandsten, tillkommet under 1100-talet. Absiden artikuleras av en rundbågsfris med lisener, vilken är unik för landskapet och tyder på influens från dansk-skånskt område. Långhusets västra del utgjorde ursprungligen den tunnvälvda bottenvåningen till ett västtorn. Från detta härrör sannolikt kolonnerna på muren. I norr är en sakristia från 1300-talet. Det karaktäristiska kraftiga och korta tornet i väster uppfördes under 1500- eller 1600-talet och har försvarskaraktär. Ett vapenhus med rikt artikulerad takfot tillkom på 1700-talet, från vilken tid portarna härrör. Från 1883 års renovering hör taktäckning i form av falsad storplåt på flera av byggnadskropparna. Interiören präglas av kryssvalven från 1300-talet. Framträdande inslag är predikstolen i senrenässans och altaruppsatsen i barock. In till sakristian är en öppning med medeltida järnbeslagen ekdörr och unggotisk sandstensomfattning. Läktare och orgelfasad tillkom under sent 1700-tal, den förra ombyggdes dock kraftigt senast 1941. Även bänkinredningen är kraftigt ombyggd, senast 1909 då dörrarna togs bort. Kvar i koret finns två föga förändrade korbänkar. Valv och väggar bär målningar i traditionell stil, utförda vid renoveringen 1883 av A G Ljungström från Sandhem. Vid detta tillfälle tillkom altarringen. Den dova färgsättningen härrör från restaureringen 1941.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkan är ett tämligen välbevarat byggnadsverk från medeltiden.
- Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Portar och fönster från 1700- och 1800-talet.
- Interiören bär, trots senare tiders tillägg och förändringar en huvudsakligen senmedeltida karaktär som förmedlas av kryssvalven.
- Inredning och inventarier från 1600- och 1700-talet.
- Interiörens tillägg från 1883 års renovering.
- Medeltida portar, dopfunts- och byggnadsfragment i kyrka, klockstapel och på kyrkogård.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar, trädrad, grusgångar, klockstapel, solur, runstenar och gravstenar från medeltid, 1600- och 1800-talet.