Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, MO 23:1 MO KYRKA

 Anläggning - Värdering

MO KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mo kyrka har ett framträdande läge i odlingsmarken i utkanten av Moholms stationssamhälle. Kyrkan gränsar till en folkskola. Närbelägna Moholms säteri, vars ägare betytt mycket för kyrkans utformning, har medeltida anor.
KYRKOANLÄGGNINGEN - KYRKOANLÄGGNINGEN - Den långsmala kyrkogården omges av en kallmurad stenmur och en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. På kyrkogården finns enstaka grusgångar. Flera av kyrkogårdens gravstenar har stenram. Öster om den gamla kyrkogården ligger en ny begravningsplats och en minneslund.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Mo kyrka har delvis medeltida murverk. Den vitputsade kyrkan med skiffertak representerar de små medeltida sockenkyrkor som byggts om till salkyrkor på 1700-talet och 1800-talet. 1730 tillkom det tresidigt avlutade koret på initiativ och bekostnad av baron C Sparre. Under korgolvet finns en gravkammare. Tornet med klassiserande trälanternin uppfördes 1856. Sannolikt tillkom samtidigt de rundbågade fönsteröppningarna och fasadens rundbågslist, som vittnar om den kvardröjande klassiserande ideal.
Interiören ger ett harmoniskt och enhetligt intryck av 1700-tal. Det välvda trätaket med bred, profilerad ram är sannolikt bevarat sedan dess liksom altaruppsats (möjligen av Johan Aureller d.y.), altarring, predikstol och läktare. En ovanlig dopfunt i form av en förgylld örn av gips är troligen från ca 1800. Medeltiden har lämnat avtryck i form av två liljestenar och en skulptur föreställande Sankt Mikael. Bänkinredningen tillkom troligen 1942, läktarunderbyggnaden 1972 och nuvarande korgolv samt färgsättning 1989.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkans läge i anslutning till Moholms säteri
- Det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument
- Kyrkan representerar de små medeltida sockenkyrkor som byggts om till salkyrkor på 1700-talet och 1800-talet.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Den enhetliga interiörens inredning och trätak från 1700-talet
-Kyrkans liljestenar och medeltida träskulptur
- Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur och smidesgrindar