Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, FREDSBERGS PRÄSTBOL 3:1 FREDSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FREDSBERGS KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Fredsbergs kyrka har ett högt och framträdande läge på medeltida kyrkplats i en vägkorsning. I den omgivande kyrkbyn ligger bland annat två skolor från ca 1900 samt en prästgård från 1802, som är förklarat som byggnadsminne.
KYRKOANLÄGGNING - Kyrkogården omges av en stenmur, och häckar. med äldre smidesgrindar mellan stenstolpar. Kyrkogården indelas i kvarter genom grusgångar och häckar. Bland de äldre gravvårdarna ingår obelisker och resta stenar med grus och stenram eller järnstaket. Utmed kyrkans nordfasad ligger gravhällar från 1600-1700-talet, och i kyrkogårdens nordvästra hörn är ett gulmålat sockenmagasin från 1700-talet. Begravningsplatsen har utökats i söder, troligen 1959 samt 2005, och i öster har anlagts en minneslund.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Fredsbergs kyrka uppfördes 1814-1821 efter ritningar av Abraham Niclas Edelcrantz. Möjligen ingår vissa murar från den föregående medeltidskyrkan. Kyrkans i huvudsak välbevarade exteriör vittnar om tidens empirestil. Kyrkan består av ett brett långhus med rundbågiga fönsternischer, valmat plåttak, torn med trälanternin och rakt avslutat kor. Nuvarande portar samt sakristian tillkom i samband med en värmeinstallation 1934.
Interiören präglas, trots senare förändringar, av empirens lugna och ljusa framtoning. Från den föregående kyrkan har bevarats två medeltida kyrkklockor, en liljesten, två gravhällar, en rikt utskuren predikstol från 1689, tillskriven Börje Löfman, en brudbänk med porträtt från 1770-talet, ett epitafium, nummertavlor samt en före detta altartavla från 1702, nu placerad på långhusväggen. Läktaren är troligen från kyrkans byggnadstid liksom altarringen och en arkitektoniskt uppbyggd altaruppsats/ram som omger korfönstret. Altartavlan utgörs av ett silverkrucifix framför en bonad, vävd av Yvonne Grünevald 1972. Kyrkorummets flacka tunnvalv med profilerad taklist är inklätt med träfiberplatta sedan 1934, då också nuvarande bänkinredning tillkom. Nytt korgolv och en läktarunderbyggnad tillkom vid Jerk Altons renovering samma 1972. Orgeln, som är tillverkad 1908 av Härngrens orgelbyggeri, återfick 1989 sin originaldisposition.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans läge i kyrkbyn och på medeltida kyrkplats
- Den välbevarade exteriörens huvudsakliga prägel av empire
- Empirens ljusa färgsättning och harmoni
- Altarring och altaruppsats/ram mm från byggnadstiden
- Bevarad inredning från 1600-och 1700-talen
- Orgeln från 1908
- Gravhällar och epitafium
- Kyrkans medeltida kyrkklockor och liljesten
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrind, grusgångar och äldre gravvårdar
- Sockenmagasinet från 1700-talet