Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, UPPHÄRADS KYRKA 1:1 UPPHÄRADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

UPPHÄRADS KYRKA
6/1/05
Motivering
Upphärads kyrka är en putsad stenkyrka som ligger en dryg mil söder om Trollhättan i ett flackt jordbrukslandskap. På kyrkogården står en öppen klockstapel från 1771 och strax väster om anläggningen ligger kyrkstallet, troligen uppfört på 1920-talet. Omkring 500 m nordväst om kyrkan ligger Upphärads ödekyrkogård med lämningar efter två äldre kyrkor. Den första kyrkan i socknen var en stenkyrka som sannolikt var byggd på 1100-talet.

Kyrkan uppfördes år 1724 på initiativ av den handlingskraftige kyrkoherden J F Kreitlow, som stod bakom om- och nybyggandet av ett flertal kyrkor i trakten. Kyrkoexteriören kännetecknas idag av långhus och kor från byggnadstiden med vidbyggd sakristia i öster (1889), förrådsbyggnad norr om koret (1930-talet) och det högsträckta tornet (1928) med bottenvåning i sten från ett ursprungligt vapenhus. Långhusets och korets väggar följer murverkets ojämnheter vilket ger intryck av hög ålder.

Interiört präglas kyrkan av den ursprungliga barockinredningen som i stort sett är intakt med undantag för bänkarna, som fick sitt nuvarande utseende år 1954. Interiören präglas också i lika hög grad av takmålningarna samt läktarbröstets apostlabilder som utfördes av Detleff Ross år 1745. Av stort värde är predikstolen och altartavlan (1720-talet) som tillskrivs den relativt okände bildhuggaren Johan Mentz Scheffer. Även dopfunten i trä är av stort kulturhistoriskt värde. Scheffer gjorde liknande arbeten i flera av grannkyrkorna vilket är både person- och konsthistoriskt intressant. Rummets skepnad har inte ändrats sedan kyrkan uppfördes. Altarringen tillverkades i samband med 1889 års renovering. Västpartiet omgestaltades 1999 då samtalsrum, kapprum med mera tillkom under läktaren. Orgelfasaden i nyklassicistisk stil är en särling i kyrkorummet. Långhusets och korets fönster är av relativt hög ålder.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkogårdens träd, murar och grindar.
- Klockstapeln.
- Kyrkstallet.
- Långhusets och korets fönster.
- Den ursprungliga inredningen.
- Altaruppsats, altare, dopfunt och predikstol med ljudtak.
- Det bemålade taket.
- Draperimålningen bakom altaruppsatsen.
- Läktarbröstets målerier.