Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Umeå kn, HOLMÖN 21:1 HOLMÖNS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Holmöns kyrka, HOLMÖNS KYRKA
11/2/10
Motivering
Holmöns kyrka exemplifierar det sena 1800-talets formrika arkitektur, med blandning av flera olika stilar. Influenser kan spåras både till nygotik samt till villastil med fornnordiska drag och amerikansk villaarkitektur (stick-style). Invändigt finns också klassicerande inslag, bl.a. predikstolen. I länet utmärker kyrkan sig som en av få träkyrkor i denna blandstil, och är den enda som är ritad av stockholmarkitekten Fritz Eckert. Stilmässigt har kyrkan, med sin sekelskifteskaraktär, fönstersättning och takstol vissa likheter med Tärna kyrka. I storlek, villakänsla och interiörens takstolar finns även paralleller med Gargnäs kyrka. Exteriören är i autentiskt skick bortsett från att takmaterial och dörrpanel bytts ut och att färgsättningen på listverk och fönster idag är ljusare än när den var ny. Att exteriören skonats från sentida tillägg såsom takavvattning och ramper stärker det kulturhistoriska värdet.

Kyrkans invändiga färgsättning har ändrats flera gånger och interiören präglas i hög grad av 1930-talets renovering då korfönstren flyttades och innerväggarna tilläggs-isolerades med treetexskivor. Altartavlan och altarringen är typisk för 1930-talet och inte fullt i samklang med den övriga detaljrika sekelskifteskaraktären. All original-inredning tillsammans med de synliga takstolarna och de spetsbågiga fönstren bidrar dock till att 1890-talet fortfarande är högst upplevbart även i kyrkorummet.

Kyrkan med dess enkla men karaktärsfulla begravningsplats utgör en viktig beståndsdel i den sammantaget välbevarade bebyggelsemiljön på Holmön, som utgör en kulturmiljö av riksintresse.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Holmöns kyrka är exteriört sett mycket välbevarad, och därför en viktig representant för det formrika träkyrkobyggande vid sekelskiftet 1900. Den ligger inom en miljö med höga historiska och miljöskapande värden och detta förstärker byggnadens kulturhistoriska värde.

Takstolskonstruktion, bänkinredning, predikstol och altarkors utgör invändiga kärnvärden genom att de härrör från byggnadstiden.

Församlingen förvaltar ålderdomliga textilier och en blåst ljuskrona från Strömbäcks glasbruk som visar på historisk kontinuitet till öns tidigare kyrka Helena-Elisabeth.

Kyrkogården rymmer upplevelsemässiga värden genom sin murinramning från 1940 och dess lokala växtmaterial i form av rönn och björk.