Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sorsele kn, JILLESNÅLE 2:1 GILLESNUOLE KAPELL

 Anläggning - Värdering

Gillesnuole kapell, JILLESNÅLE KAPELL (GILLESNUOLE KAPELL)
8/25/09
Motivering
Gillesnuole kapell, vars timmerstomme delvis är bevarad från 1798, är en numera ovanlig representant för hur de första enkla kyrkobyggnaderna i fjällvärlden såg ut. Även kapellen i bl.a. Ammarnäs, Fatmomakke, Tärna, Åsele och Lycksele torde ha haft ett liknande utseende; dvs. en rektangulär byggnad med bara ett rum, timrade bara väggar samt nävertak täckt av slanor eller torv. Idag finns inget annat av de tidiga fjällkapellen med detta utseende kvar i Västerbottens län förutom Gillesnuole kapell. Det närmaste exemplet är kapellet på Gamla Kyrknäset utanför Tärnaby som i sin helhet är rekonstruerat 1988. Dessa två är dessutom de enda kyrkobyggnader i länet som har tak av näver och takved.

En av kapellets mest värdefulla och autentiska delar är den dekorativa porten. Inredningen från 1940 är i viss mån passande genom den enkelhet man förväntar sig finna i ett fjällkapell från 1700-talet, med bl.a. bara timmerväggar, öppen taklösning och enklast tänkbara bänkar. Utformningen av predikstol och altarring ger dock ett modernare intryck, dels genom målningsbehandlingen men framförallt genom materialvalet plywood.

Kapellplatsen i Gillesnuole har tradition sedan 1670-talet och är den äldsta inom Sorsele kommun. Byggnaderna är delvis rekonstruerade (kapellet), delvis uppförda 1940 (klockstapeln, kåtorna och härbret) och delvis flyttade till platsen (prästkammaren, njallan och församlingsstugan). Platsens kulturhistoriska värden handlar därför i första hand om immateriella värden och pedagogiska värden, medan de antikvariska autenticitetsvärdena är något lägre. Kyrkplatsen är lättillgänglig från Vindelälvsvägen och används relativt flitigt för skolbesök och annan pedagogisk verksamhet. Miljön utgör en kulturmiljö av riksintresse (AC 29, Gillesnuole) och ingår dessutom i den större riksintressemiljön Vindelälvens dalgång (AC 24).

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kapellmiljön och byggnaderna

Gillesnuole kapellplats är den äldsta inom Sorsele kommun. Den samlade miljön med byggnader som illustrerar något av hur det kan ha sett ut, i kombination med platsens lättillgänglighet, ger Gillesnuole höga pedagogiska värden.

Kapellet är länets enda kvarvarande exempel med åtminstone delvis bevarad stomme, på hur fjällvärldens första kapell såg ut.