Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sorsele kn, KYRKAN 1 SORSELE KYRKA

 Anläggning - Värdering

Sorsele kyrka, SORSELE KYRKA
10/5/10
Motivering
Genom sin storlek och placering vid älven utgör Sorsele kyrka ett storslaget blickfång i samhället. Kyrkobygget ter sig än mer imponerande när man tänker på att den uppfördes av sockenborna själva, ca 200 hushåll som levde av knappa förhållanden i väglöst land i en trakt med vinter minst halva året. Vid den tiden fanns, enligt vad som är känt, inte heller någon ramsåg i Sorseletrakten, så allt material, såsom sparrar, åsar, bräder och spån, torde således ha framställts för hand, med yxa och kransåg, och burits fram från olika byar i socknen. Ändå genomfördes kyrkbygget på rekordtid, bara sju månader under 1859. Året efter inreddes och målades kyrkan. I förhållande till resurserna är resultatet häpnadsväckande, och vittnar om det stora engagemang och den hantverks¬skicklighet som fanns i bygden.

Sorsele kyrka är utvändigt ett välbevarat exempel på den nyklassicistiska stilen med strävan mot symmetri och antikens formspråk. Gavelmotiv, profilerade listverk och tandsnittsfriser förekommer. Den är typisk för sin tid både i disposition och utformning, och har flera paralleller bland länets övriga nyklassicistiska kyrkor. Den tydligaste likheten är med den något mindre Holmsunds kyrka från 1863, som uppfördes under samma byggmästare och troligen efter samma ritningar, efter mindre revideringar av J.A. Linder. Interiören i Sorsele kyrka har däremot genomgått relativt stora förändringar sedan byggnadstiden, där de nya bänkarna, den ändrade färgsättningen och ombyggnaderna runt och under läktaren varit de mest påtagliga ingreppen. Trots förändringarna är delar av den fasta originalinredningen bevarad, men p.g.a. senare ommålningar och tillägg är den nyklassicistiska prägeln inte lika tydlig längre invändigt som utvändigt. Kyrkan har ett stort bruksvärde för Sorsele samhälle som samlingslokal och konsertlokal.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Sorsele kyrka är utvändigt en mycket välbevarad kyrka i nyklassicistisk stil. Med undantag för hk-rampen och den närbelägna personalbyggnaden är exteriören i stort oförändrad sedan byggnadstiden 1859.

Mycket av originalinredningen finns kvar, såsom altaruppsats, altarring, altarbord, predikstol, läktaren och norra nummertavlan i koret. Inredningen håller hög hantverksmässig klass och utgör ett gott exempel på den västerbottniska hantverkstraditionen.

Kyrkogårdens läge vid vatten och anor tillbaka till 1600-talet, spjälstaketet från tidigt 1900-tal samt det unika kvarvarande beståndet av handhuggna stenvårdar ger platsen karaktär. Att Anders Fjellners gravvård och tänketall är bevarade har ett särskilt immateriellt och personhistoriskt värde för kyrkomiljön.

Gravkapellet med anpassad klassicerande arkitektur är ett orört tidsdokument från 1940-talet.