Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranemo kn, ÅSARP 6:1 SÖDRA ÅSARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SÖDRA ÅSARPS KYRKA
6/8/04
Motivering
SÖDRA ÅSARPS KYRKA ligger i utkanten av ett odlingsstråk med enstaka bebyggelse. Samhället utgörs av några få gårdar i huvudsak belägna norr och väster om kyrkan. Etableringen av Limmareds glasbruk på 1700-talet medförde en förskjutning i bebyggelsen från Södra Åsarp till det närbelägna Limmared. Den terrasserade kyrkogården har en näst intill kvadratisk form med kyrkan placerad i det nordvästra hörnet med klockstapel intill. Inhägnaden utgörs av stenmurar, med trädrad i väster. I kyrkogårdens nordöstra hörn finns ett par ekonomibyggnader. Bårhus och vaktmästarkontor (1982) är belägna väster om kyrkogården.

Södra Åsarps välbevarade medeltida kyrka med omgivande begravningsplats utgör en ålderdomlig kyrkomiljö. Kyrkan är en av kontraktets äldsta, från senare delen av 1100-talet eller tidigt 1200-tal. Långhuset och koret utgör kyrkans äldsta delar och mursträckningarna är sannolikt i huvudsak intakta. Vapenhuset i väster tillkom under förra hälften av 1800-talet och sakristian vidbyggdes i norr 1928.

Kyrkan är en av de kulturhistoriskt mest intressanta i stiftsdelen och den exemplifierar på ett tydligt sätt hur de romanska sockenkyrkornas strama enkelhet redan under senmedeltiden fick en allt rikare utsmyckning. Det invändiga kalkmåleriet som dateras till tidigt 1400-tal ger kyrkorummet en senmedeltida prägel. Interiören bär tydliga spår av skilda tidsepoker, med betoning på medeltid och 1800-tal. Den medeltida dopfunten minner om kyrkans historiska kontinuitet. Bland 1800-talstillskotten märks särskilt trätunnvalvet med draperibård från 1840 och bänkinredningen. Glasmålningen i korets östfönster utfördes 1929 efter kartong av konstnären Albert Eldh av Stockholms glasmåleri, ett typiskt bidrag från 1920-talet med eget uttryck. Kyrkan präglas fortfarande av den bevarade romanska planformen och volymen och har såväl i sin helhet som i detaljer synnerligen ömtåliga karaktärsdrag.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogården med klockstapel, krattade grusgångar, stenmurar och smidesgrindar.
- Det medeltida murverket, senmedeltida målerifragment och den medeltida dopfunten utgör omistliga historiska dokument.
- Kyrkan har exteriört, med undantag för vapenhus och sakristia, bibehållit mycket av sin ursprungliga karaktär.
- Interiörmåleriet utgör ett av få exempel på medeltida kyrkligt kalkmåleri i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift.
- Korets medeltida takvalv i sten är ett av få bevarade i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift.
- Korets sydfönster har bibehållit sin medeltida utformning.
- Nischen i norra korväggen.
- Läktarbröstningen med bemålning från 1700-talet.
- Det bemålade korfönstret.
- Predikstolen från 1744 av bildhuggaren Anders Ekeberg, Gränna.
- Den medeltida dopfunten.