Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tranemo kn, DALSTORP 1:126 DALSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DALSTORPS KYRKA
10/4/05
Motivering
DALSTORPS KYRKA är belägen norr om Dalstorps samhälle invid Dalstorpssjöns södra sida. Strax söder kyrkan ligger prästgården med flyglar och lusthus i en stor trädgård. Öster om denna finns en medeltida kyrkogård med en medeltida sakristia och gravkor under jord. I närheten av kyrkan finns ett äldre sockenmagasin och ett stycke söderut de gamla kyrkstallarna. Kyrkogården inhägnas delvis stenmurar av skalmurstyp. Muren kantas i söder av en trädrad och åt norr inhägnas begravningsplatsen av en häckplantering. Ett bårhus är beläget i kyrkogårdens nordvästra hörn. Den samlade miljön kring kyrkan utgör ett äldre sockencentrum med medeltida förankring som utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkan uppfördes 1965 av sten efter ritningar av Växjöarkitekten Bent Jörgensen. Den nuvarande kyrkan ersatte en 1800-talskyrka som ödelades av brand 1962. Kyrkan är en av få modernistiska kyrkor i Älvsborgsdelen av Göteborgs stift. Karaktär åt kyrkobyggnaden ger den moderna arkitekturens formspråk med bibehållande av en för äldre kyrkobyggande traditionell planform. Växelspelet mellan inne och ute, ett karaktärsdrag i modernismens arkitektur, exemplifieras på ett tydligt sätt i kyrkobyggnadens kontraster mellan tjocka murar och ospröjsade fönster från mark till tak.

Kyrkan är tidstypiskt utformad med väl integrerade utrymmen för olika verksamheter. Kyrkan är uppförd med stor medvetenhet och konsekvens vad gäller form, färgsättning och materialval. Interiört kontrasterar de vita tegelmurarna effektfullt mot det svarta skiffergolvet och taket av sandblästrad furu som med tiden mörknat. Formspråket är genomgående tidstypiskt med okomplicerade funktionsbundna former. Altarutsmyckningen i brons är ett verk av Konstfackeleven Jörgen Martinsson.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmur, grusade gångar och träd.
- Sockenkyrkan med intilliggande prästgård, sockenstuga och medeltida kyrkogård med sakristia utgör en samlad kyrkomiljö med lång kontinuitet och höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkan som en av två kyrkor i stiftsdelen uppförda efter 1939 som skyddas enligt Kulturminneslagen.
- Kyrkan är såväl exteriört som interiört i det närmaste intakt sedan uppförandet.
- De kopparbeslagna portarna.
- Interiörens ytskikt, fasta inredning, armatur och färgsättning är ett välbevarat och karakteristiskt exempel på efterkrigstidens enkla stilideal och materialbehandling.
- Alla delar i interiören är viktiga komponenter i kyrkans helhetsgestaltning, där sten, glas, betong och omålat trä i enkla geometriska former samverkar.
- Altarutsmyckningen