Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, KUNGSLENA 53:1 KUNGSLENA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KUNGSLENA KYRKA
3/30/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kungslena kyrka ligger i en större bymiljö på Varvsbergets kalkstenssluttning. Gravar från neolitikum och järnålder förankrar byn i förhistorien. Lämningarna av en 1200-talsborg ovanför byn kan knytas till kungamakten och invid kyrkan står en minnessten över slaget vid Lena 1208 då Erikska ätten besegrade den Sverkerska. Kyrkan ligger vid ett vägskäl med äldre marknadsplats och kungsgård, sedermera översteboställe. Här finns även en äldre skolbyggnad. Byn ligger längs en lång gata. Denna minner om greve Per Brahe d.y.:s planer på en köpstad med rutnätsmönster under sent 1600-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kallmur med tre välbevarade stigluckor. Grusgångar indelar en del av kyrkogården i rätvinkliga kvarter. Bland gravbeståndet märks tre tumbor, en stavkorshäll och ett stort antal gravstenar från 1600- och 1700-tal samt en grav med järnstaket. På kyrkogården finns klockstapel från 1679 med urverk från 1715 samt sockenmagasin och solur från samma tid.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Kyrkan har utvidgats kontinuerligt från det att det smala raka koret restes under tidigt 1100-tal, till dess att det västra vapenhuset tillfogades under 1700-talet. Sakristia tillkom under sent 1200-tal och långhuset utvidgades samt fick vapenhus under sent 1400-tal. Exteriören är föga förändrad sedan 1700-talet och karaktäriseras av spåntäckta tak med tre höga takryttare. Norra långsidan uppvisar en i stiftet unik målad medeltida bård. Interiörens senmedeltida former med typiska kryssvalv bär en färgsprakande barockdräkt i form av Johan Risbergs muralmålningar från 1749 och altaruppsats samt predikstol från 1690-talet. En läktare från samma tid andas dock senrenässans. I triumfbågen hänger en basunängel. Rester av en målningsskrud utförd under 1480-talet av mäster Amund kvarstår på några väggpartier. In till sakristian och södra vapenhuset är medeltida plankdörrar med järnbeslagning. Den förra har kring låset ett smidesarrangemang som skildrar Sankt Göran och draken. Dopfunten och en madonna är likaså medeltida. Den slutna bänkinredningen tillkom 1863 och sträcker sig ända bak till västväggen. I södra vapenhuset förvaras ett antal gravhällar från 1600-tal och i det västra en straffstock samt en gotisk fönsteromfattning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ligger i en väl samlad bymiljö med omgivande kulturlandskap och höga kulturhistoriska värden som yttrar sig i bl.a. kungsgård, skola och borgruin.
- Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och hör till ett nationellt omistligt kulturarv.
- Medeltida murverk och takstol utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Medeltida dörrar, muralmålningar, dopfunt, altare och madonna.
- Bevarad inredning och muralmåleri från 1600-, 1700- och 1800-talen.
- Gravhällar från 1600-tal, straffstock och gotisk fönsteromfattning.
- Kyrkogård med kallmur, stigluckor, grusgångar, stavkorshäll, gravvårdar från 1600-, 1700- och 1800-tal, solur, sockenmagasin samt klockstapel med urverk och medeltida klockor.