Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, DIMBO 39:1 DIMBO-OTTRAVADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DIMBO-OTTRAVADS KYRKA
4/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Dimbo kyrka ligger i den östra delen av Falbygdens uppodlade kambrosilurlandskap. Den stora kyrkbyn har ett karaktäristiskt läge ovanför en bäcksänka. Byn är trots skiftet väl sammanhållen. Platsen har varit centralort sedan förhistorisk tid, vilket påvisas av ett av landets största höggravfält. Under historisk tid har här funnits kungsgård, gästgiveri och ting. Et stenkast sydväst om nuvarande kyrka finns platsen för den gamla kyrkan, vilken var en rundkyrka från 1100-tal. Här ligger även prästgård, skolbyggnader från olika tider med lärarbostad, missionshus och f.d. lanthandel.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården utgörs av en markant kulle i byns centrum, invid en vägknut. På kullen fanns tills 1814 en kungsgård som under medeltid var klosterhemman. Kyrkogården omges av stödmur med smidd pargrind i söder. Från denna leder en grusgång med allé upp till kyrkan. Gravarna ligger i böjda rader längs sluttningen. Ett litet antal gravar har stenram.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1817 har antydan till korsplan med bred korsarm i söder och torn i norr. Exteriörens empirekaraktär förstärks av tornets bevarade lanternin och flacka takfall. Portar och fönster härrör från en omfattande renovering 1911. Interiören med sin tidstypiska rymd har - trots nämnda renovering - behållit en stor del av sin ursprungliga karaktär med altare, altaruppsats, predikstol, läktare och orgelfasad i empire. Bänkinredning, vindfång, dörrar och altarring är från 1911. Den ljusa sammanhållande färgsättningen och visst dekormåleri är från 1935. I korets trefönstergrupp finns en glasmålning av Yngve Lundström från samma år. In mot korsarmen är en rundbågsarkad, där är en lillkyrka ordnad i sen tid. Från den gamla kyrkan och kungsgården härrör två kalkstensplattor med inskription och två karyatider, allt enligt inskription tillkommet på 1670-talet. Orgeln är ett verk av N Ahlstrand från 1856. I tornet förvaras en begravningsvagn från 1800-talet, gamla kyrkans brädtak med barockdekor och en tidigmedeltida klocka med manuell ringning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett dominerande läge i en ovanligt välbevarad bymiljö med centralortskaraktär sedan järnålder och höga kulturhistoriska värden.
- Kyrkan är uppförd på platsen för en kungsgård.
- Kyrkans exteriör representerar den nyklassicistiska sockenkyrkan.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiörens huvudsakliga prägel av det tidiga 1800-talets empirestil.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Interiörens tillägg från 1911 och 1935 års renoveringar.
- Stenhuggeriarbeten från gamla kyrkan och kungsgården.
- Orgeln är en av de äldsta i bruk i stiftet.
- Bevarade äldre inventarier i tornet.
- Kyrkogårdens mur, grind, grusgång och allé.