Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vimmerby kn, RUMSKULLA 5:1 RUMSKULLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

RUMSKULLA KYRKA, Rumskulla kyrkogård
10/31/05
Motivering
Rumskulla kyrka är placerad mitt i Rumskulla samhälle. Här har socknens religiösa centrum legat under lång tid. Kyrkogården anlades i samband med kyrkans uppförande och har utvidgats vid flera tillfällen.
Rumskulla kyrka är byggd i nyklassicistisk stil. I Kalmar län finns ett stort antal kyrkor från samma period t.ex. Mörlunda och Lofta kyrkor. Rumskulla kyrka uppfördes 1834-35. Kyrkan ritades av byggmästaren Carl Robert Palmér och ritningarna omarbetades av Carl Broman vid Överintendentsämbetet. Palmér har också ritat Mörlunda kyrka. Rumskulla kyrka är exteriört en välbevarad sockenkyrka från 1800-talets första hälft. Utöver det att takmaterialet förändrats från järnplåt till lackerad aluminiumplåt 1970 och att fasaden under större delen av 1900-talet varit helt avfärgad i vitt har få förändringar skett. Fasaden återfick sitt ursprungliga utseende med spritputsade fasader avfärgade i gult och slätputsade omfattningar avfärgade i vitt 1997.
Kyrkans interiör präglas av byggnadstidens ideal med ett öppet och rymligt kyrkorum samt stora ljusinsläpp. Orgelfasaden, läktaren, bänkinredningen, predikstolen samt altarringen är alla från kyrkans tillblivelsetid och bidrar till kyrkorummets karaktär. Bänkarna har justerats för en bättre sittkomfort. Kyrkan är också försedd med bänkar utmed långhusets väggar vilket idag är ovanligt. Även korbänkarna är bevarade. Bänkarna har under en period varit målade i brunt men målades åter i en grågrön färg vid renoveringen 1936. Den tidstypiskt nyklassicistiska altarutsmyckningen i form av ett kors flankerat av två gipsänglar ersattes 1904 av ett medeltida altarskåp som bevarats från Rumskulla gamla kyrka. Skåpet konserverades i samband med detta mycket hårdhänt men har idag i möjligaste mån återställts till sitt ursprungliga utseende. Rumskulla kyrka är en av få kyrkor i länet som saknar läktarunderbyggnad. Kvar finns också de båda trapporna från långhuset till läktaren. Tillsammans med den sammanhållna bänkinredningen bidrar detta till kyrkorummets genuina helhetsintryck. Färgsättningen är sammanhållen i vitt, grågrönt och rött. Inventarier från den gamla kyrkan i form av altarskåpet, begravningsvapen, gravhällarna och dopfunt utgör länkar till socknens historia. De är också värdefulla ur såväl konsthistorisk som religiös synvinkel.
Platsen där Rumskulla kyrka är belägen har en lång tradition av religiöst centrum i bygden. Kyrkan är en välbevarad kyrkobyggnad byggnad från 1800-talets första hälft. Här finns kulturhistoriska värden, t.ex. när det gäller byggnadshistoria och konsthistoria, att tillvarata. Tillsammans med kyrkogården och den näraliggande miljön utgör kyrkan en del av en värdefull kulturmiljö.
Sammanfattningsvis:
* Kyrkan är i sin helhet en av länets bäst bevarade nyklassicistisk kyrkor från 1800-talets första hälft.
* Kyrkans bevarade originalinredning och byggnadsdetaljer utgör värdefulla historiska dokument som ännu är i bruk.
* Kyrkan och kyrkogården skapar tillsammans en värdefull kulturmiljö.