Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, SKENE 12:1 SKENE KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKENE KYRKA
12/16/05
Motivering
SKENE KYRKA ligger på en markerad höjd, väl inpassad i terrängen, centralt i Skene tätort. Den omgivande kyrkotomten är terrasserad och inhägnas av karaktärsskapande kraftiga murar samt två stigluckor. Ett bårhus beläget under kyrkans marknivå, öster om koret, tillkom 1947 efter ritningar av kyrkans arkitekt, Sigfrid Ericson.

Skene kyrka uppfördes 1919-22 i nationalromantisk anda med tydliga förebilder i äldre svensk kyrkobyggnadstradition. Den är en typisk representant för de kyrkor som uppfördes från 1910-talet och några decennier framåt, som präglas av ett skickligt utnyttjande av naturmaterial kombinerat med influenser från tidigare århundraden, i synnerhet 1700-talet. Flera av dessa kyrkor uppfördes i nya expanderande industriorter. Tidens kyrkor ritades ofta av arkitekter med regional anknytning, vilket märks här, såväl när det gäller arkitekten som byggmästarna (Albin och Carl Wilhelm Gustafsson från Borås).

Karaktärsskapande och starkt dominerande i kyrkans exteriör är de spåntäckta taken och tornöverbyggnaden med bred bas och spetsig spira. Den obearbetade markstenen i sockelpartiet framhäver det rustika hos byggnaden, på ett för den nationalromantiska stilen kännetecknande sätt. Kyrkans exteriör är välbevarad med höga kulturhistoriska värden och valet av fasad- och takmaterial, liksom kulörer och ytbehandling utgör väsentliga delar i arkitekturen.

Interiören är 1700-talsinspirerad med karaktärsskapande bemålade innertak, efter skisser av konstnären John Hedaeus. Även altaruppsatsen ser ut som ett 1700-talsarbete men är ritad av kyrkans arkitekt 1944. Vid en invändig renovering 1976-77 omgestaltades kyrkorummet radikalt och fick en ljusare färgsättning i pastellfärger som starkt avviker från kyrkans nationalromantiska karaktär. Av kyrkans fasta inredning återstår därefter i ursprungligt skick endast altaruppsatsen, predikstolen, dock ommålad, samt takmålningarna.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens stenmurar, stigluckor och trappor.
- Den sedan byggnadstiden välbevarade, näst intill oförändrade exteriören.
- Yttertakens spåntäckning.
- Kyrkorummets takmålningar.
- Predikstolen och altaruppsatsen som de enda kvarvarande delarna i kyrkans ursprungliga fasta inredning ritade av Sigfrid Ericson.