Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, ÄLEKULLA 3:1 ÄLEKULLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÄLEKULLA KYRKA
11/11/05
Motivering
ÄLEKULLA KYRKA är belägen i västra delen av Älekulla samhälle. Den äldre kyrkogården närmast kyrkan har en ovanlig oval form och inhägnas av en äldre stenmur kantad av en tät trädkrans av lönnar.

Kyrkans västparti är av medeltida ursprung och kyrkobyggnaden förlängdes åt öster i slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet. Exteriören präglas av förändringarna under 1700- och 1800-talen, med det för Västsverige så typiska tresidiga koret och tornet i trä från 1877. Sakristian vidbyggdes i norr 1935.

Kyrkorummet präglas av 1700-talet genom den fasta inredningen och inventarierna från tiden samt den rika bemålningen. Målarmästaren Detleff Ross dekorerade innertaket, altartavlan och predikstolen med målningar år 1760. Koret omgestaltades 1794 och bemålades 1796 av Varbergsmålaren J M Hultgren. Innertakets bemålade figurscener är typiska för hur Västergötlands kyrkor dekorerades under 1600- och 1700-talen. Kyrkans fasta inredning, som predikstol med ljudtak, de slutna bänkkvarteren och läktarbröstningen är av äldre utförande och dekorationsmålade. En inre renovering 1938-39 syftade till att återskapa kyrkorummets äldre utseende genom att konservera äldre bemålning och uppsätta äldre psalmnummertavlor och en altaruppsats från 1600-talet. Om kyrkans medeltida ursprung minner den så kallade Starrkärrsdopfunten i täljsten från 1300-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädkrans.
- Den välbevarade exteriören.
- Interiörens huvudsakliga prägel av stilideal från 1700-talet, bland annat genom den karaktärsskapande takmålningen av Detleff Ross.
- Bevarade äldre inventarier och inredning samt dess äldre bemålning. Särskilt märks bänkinredningen.
- Altaruppsatsen från 1600-talet och den medeltida dopfunten.