Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, ISTORP 5:1 ISTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ISTORPS KYRKA
12/16/05
Motivering
ISTORPS KYRKA ligger på medeltida kyrkplats i en sluttning på en låg bergås med vid utsikt över det öppna odlingslandskapet. Invid den södra kyrkogårdsmuren ligger församlingshemmet. Prästgården med anor från 1700-talet är belägen i en parkliknande trädgård ett stycke nordväst om kyrkan. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur med öppningar åt alla fyra väderstrecken, med smidesgrindar fästade i kraftiga vitputsade grindstolpar krönta av stenhällar. Bårhuset, beläget nordväst om kyrkan, lär ursprungligen ha uppförts som benkammare på 1400-talet.

Kyrkan är uppförd på en medeltida kyrkplats och i den befintliga kyrkans norra vägg ingår murpartier av en äldre stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung. Den nuvarande planformen är ett resultat av om- och tillbyggnader under 1800-talets första hälft, långhuset förlängdes då och korpartiet fick sin nuvarande polygonala form, tornet vidbyggdes i väster, kyrkans murar höjdes och kyrkorummet fick sitt välvda tak. Byggmästare var Pehr Nilsson från Erikstorp i Bollebygd, från den kända byggmästarsläkten i Sandhult. Tornet ommurades 1841 och då tillkom den nuvarande tidstypiska lanterninen.

Kyrkorummet präglas av byggnadstidens nyklassicism trots en del förändringar under 1900-talet. Predikstolen, ett verk från omkring år 1700, är den äldsta av kyrkans fasta inredning. Altaruppsatsen är tillverkad av en lokal snickare på 1820-talet. Altarkorset kompletterades 1945-46 med en Kristusgestalt i trä och 1969 kompletterades uppsatsen med två nytillverkade träreliefer. Bänkinredningen ombyggdes 1945-46 med bibehållande av äldre dörrar och gavlar. Läktarunderbyggnader tillkom 1990-91, samtidigt som äldre herrskapsbänkar i koret återinsattes. Bänkinredningen fick då sin nuvarande färgsättning.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindpartier, trädkrans och alléer samt bårhus.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans föga förändrade exteriör representerar de stilrena nyklassicistiska sockenkyrkorna.
- Predikstolen i barockstil.
- Den fasta inredningen från 1800-talet; korbänkar och orgelfasad.