Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG 11:1 BINNEBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BINNEBERGS KYRKA
10/4/02
Motivering
KYRKOMILJÖN - Binnebergs kyrka utgör, tillsammans med närbeläget tingshus, gästgiveri och länsmansgård, ett historiskt bygdecentrum. Kyrka och omgivande byggnader har ett högt och markerat läge på en ås.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av stenmur. I anläggningen ingår grusgång och smidesgrindar med putsade stenstolpar.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Den lilla kyrkan i Binneberg uppfördes under tidig medeltid och tillbyggdes med ett tresidigt kor samt sakristia 1733. På 1790-talet tillkom ett lanterninförsett, för trakten typiskt, gaveltorn av trä, ridande på långhuset. I långhuset är medeltida murar bevarade. Kyrkan representerar de små medeltida sockenkyrkor som byggts om till salkyrkor på 1700- talet.
Interiören domineras av barockens stilideal. Långhus - och vapenhusväggar pryds av läcköskolans kalkmålningar från 1600-talet, framtagna vid Anders Rolands renovering 1914-1915. Även altaruppsats och predikstol stammar från 1600-talet. Dopfunten är medeltida liksom en Anna själv tredjeskulptur och troligen även stenaltaret med inskriptioner. Bänkarna är från 1914-1915 och korfönstrets glasmålning av Axel Forssén från 1931. Kyrkan ommålades på 1990-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan och närbeläget tingshus, gästgiveri och länsmansgård representerar ett historiskt bygdecentrum .
-Det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Det lilla trätornet med sluten lanternin som härrör från 1700-talets tillbyggnad utgör ett regionalt särdrag som kännetecknar Billingebygden.
-Läcköskolans målningar
-Bevarade inventarier från medeltid och 1600-tal.
-Glasmålning från 1931.
-Kyrkogårdens stenmur, grusgång och smidesgrindar med putsade stenstolpar .