Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, VINKÖL 11:1 VINKÖLS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VINKÖLS KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vinköls kyrka har ett markerat läge på "Kärringberget" ca en halv km nordöst om Vinköls by. Omgivande bebyggelse saknas i stort sett.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur och en trädrad. På kyrkogården finns en smidesgrind mellan stenstolpar, enstaka gravvårdar med stenram samt planterade lövträd.
En naturkyrkogård, uppförd 1937-1940, ligger väster om den ursprungliga kyrkogården. Den kuperade skogskyrkogården med smala grusgångar och kalkstensaltare med sarkofag, är bevuxen med gles blandskog. I nordöstra hörnet finns ett bårhus.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING -Vinköls kyrka uppfördes på ny kyrkplats 1870 - 1872 efter ritningar av arkitekt Ernst Jacobsson. Den har latinsk korsplan med smalare, rakt avslutat västkor, sakristia söder om koret och över korsmitten en smal, oktagonal takryttare. I nordöst är gavelväggen uppdragen till ett metertjockt, massivt torn i vars gluggar de två klockorna hänger synligt. Exteriören, med sin asymmetri, sina oputsade fasader av tuktad granit och sina spetsbågade och spetsvinklade fönsteröppningar med sandstensomfattningar, bär en tydligt nygotisk, engelskinspirerad prägel. Strävpelarna ger kyrkan en markbunden karaktär. Exteriören har bevarats i det närmaste intakt sedan byggnadstiden.
Också interiören har i stort sett bibehållit sin spetsbågigt nygotiska prägel, kännetecknad av låga väggar och ett välvt, mycket högt, öppet trätak, smalare kor med triumfbåge samt ursprunglig, nygotisk predikstol, sydläktare och orgelfasad, alltsammans ritat av Ernst Jacobsson. Vid Sven Wranérs renovering 1932 avlägsnades nordläktaren, medan nuvarande altare, altarprydnaden i form av ett krucifix och altarringen tillkom. Väggarmaturerna av kopparplåt är arkitektoniskt anpassade till rumsbilden. Från föregående kyrka har bevarats en dopfunt från tidig medeltid.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans markerade läge
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en särpräglad representant för 1800-talets nystilar.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Interiörens, trots vissa förändringar, huvudsakliga prägel av byggnadstidens nygotiska ideal.
-Bevarad medeltida dopfunt från den gamla kyrkan
-Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar och grusgångar
-Skogskyrkogården från 1940