Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Borgholm kn, EGBY KYRKA 2:1 EGBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

EGBY KYRKA
6/1/06
Motivering
Kulturhistorisk bedömning av enskilda kvarter/områden

Kvarter A-C
De tre gravkvarteren har samma karaktär med gravvårdar stående i gräsmatta. Här finns en blandning av gravvårdar från olika tider. Flera av dessa har ett stilhistoriskt värde. Hos enskilda gravvårdar finns också lokal- och personhistoriska värden att värna dels genom de titlar som finns angivna, dels genom den kunskap som finns om en del av de gravsatta. Gravvårdar från slutet av 1800-talet ska föras in på församlingens inventarieförteckning.


KULTURHISTORISK BEDÖMNING AV KYRKOGÅRDEN I DESS HELHET
Egby kyrkogård ligger utmed landsvägen på Ölands östra sida. Kyrkogården anlades när den första kyrkan byggdes på 1100-talet och ska ha fått sin nuvarande utformning i slutet av 1600talet. En omläggning av kyrkogården i samband med ombyggnaden av kyrkan 1824 ledde till en ny indelning i bysamfälligheter. Ytterligare en omläggning av kyrkogården gjordes 1910. Av denna kan man idag ana spår. Under 1900-talet har kyrkogården genomgått ytterligare förändringar. Gravvårdarna har placerats i raka rader och gravplatsomgärdningar och grusbelagda ytor har nästan helt försvunnit. Kyrkogården har såtts in med gräs vilket var en utveckling som många av våra kyrkogårdar genomgick från 1960-talet.

Egby kyrkogård har använts under lång tid men här finns få spår av äldre tiders begravningstraditioner. Förutom en gravhäll från tidigt 1700-tal är kyrkogårdens äldsta vård från 1873. Från denna tid fram till idag finns en blandning av gravvårdar som berättar om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner och synen på döden. Enstaka gravvårdar och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal. De rymmer information som handlar om person- och/eller lokalhistoria i form av personnamn, gårds- och bynamn samt titlar. De vanligaste titlarna är lantbrukare och hemmansägare. Den dödes hemort finns angiven på det stora flertalet vårdar. Gravvårdar från 1800-talets slut och äldre ska föras in på församlingens inventarieförteckning.

Kyrkogården är en väl sammanhängande miljö omgiven av en bitvis nylagd kyrkogårdsmur. Kyrkan och kyrkogården bildar tillsammans med omgivande bebyggelse en värdefull kulturmiljö som visar på platsens betydelse i socknen.

På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man iden långsiktiga förvaltningen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från olika tider.

Sammanfattningsvis:
• Egby kyrka och kyrkogård utgör ett administrativt och religiöst i centrum i socknen med rötterna i medeltiden.
• Gravvårdarnas inskriptioner berättar om socknens utveckling från slutet av 1800-talet fram till idag.