Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, LUNDBY 18:1 NORRA LUNDBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

NORRA LUNDBY KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norra Lundby kyrka ligger i Vallebygdens fornlämningsrika slättlandskap norr om Hornborgasjön. Kyrkan och närliggande gårdar är belägna i en vägkorsning invid en före detta källa, och visar det ursprungliga läget för den till stor del utskiftade byn.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en gles trädrad och på tre sidor av en kallmurad stenmur. På kyrkogården, delvis indelad i symmetriska kvarter, finns tre smidesgrindar mellan stenstolpar, varav två från 1870-talet, grusgångar och ett fåtal stenramar. Sydväst om kyrkan ligger ett bårhus från 1951.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Norra Lundby kyrka uppfördes av kalksten under tidigt 1100-tal, medan nuvarande sakristia och ett numera rivet västtorn sannolikt tillkom under senmedeltid. Kyrkans smalare kor med rundad absid är till stor del intakt liksom ett romanskt absidfönster. Nuvarande torn uppfördes på 1670- eller 1680-talet väster om det gamla tornet, vars nederdel införlivades i långhuset. Utmed tornfasaden står en rest runsten. Kyrkans nyklassicistiska tornhuv och lanternin är från 1814. 1952 ersattes den tjocka fasadputsen med en mycket tunn puts.
Kyrkan interiör, med mycket smalt kor, buktiga väggar och ojämna, delvis medeltida kryssvalv, har bibehållit sin romanska karaktär trots förstorade fönster och förlängning av långhuset. Den medeltida dopfunten har figurativa reliefer av den så kallade Forshemsmästaren. Från medeltiden har även bevarats en madonnabild från 1200-talet, två träskulpturer från 1400-talet, sakristians altarskiva av ek, stenaltaret, ett tympanonfält (nu i vapenhuset), en järnbeslagen port och en kyrkklocka från tidigt 1500-tal är. Den enkla altaruppsatsen i provinsiell barock och predikstolen från 1690 kompletteras av ett läktarbröst med Johan Risbergs apostlamålningar från 1743. Två läktarbröstningar, som sedan 1800-talets mitt förvarats i en granngård, återuppsattes i kyrkorummet vid Adolf Niklassons restaurering 1952. Samtidigt revs en 1800-talsläktare och ny bänkinredning tillverkades. Kalkmålningar från 1600-talet togs delvis fram i koret och ett förgyllt träkors från 1800-talet byttes ut mot den äldre altaruppsatsen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans läge på den gamla byplatsen och närheten fornlämningar visar på en mycket lång kontinuitet.
-Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och hör till ett omistligt kulturarv.
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Interiörens bevarade medeltida prägel och inredning.
-Bevarade medeltida träskulpturer och dopfunten med reliefer
-Kalkmålningarna från 1600-talet
-Bevarad inredning från 1700-talet
-Kyrkogårdens runsten, stenmur, smidesgrindar och grusgångar.