Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, FOTSKÄL 7:1 FOTSKÄLS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FOTSKÄLS KYRKA
2/22/06
Motivering
FOTSKÄLS KYRKA är belägen på en låg höjd i Surtans dalgång, i en kyrktät del av Viskadalen. Det vitputsade bårhuset norr om kyrkan tillkom 1966. En äldre rödmålad ekonomibyggnad av trä på stenfot är belägen strax intill på kyrkans norra sida. Kyrkogården sträcker sig ut över en sluttning åt öster. Inhägnaden utgörs av en kallmurad stenmur, med smidesgrindar, som kantas av en trädkrans av hamlade träd.

Den vitputsade stenkyrkan uppfördes 1864-65 på medeltida kyrkplats i en blandning av nyklassicism och nygotik. För nybyggnadsritningarna svarade Stockholmsarkitekten och professorn vid Konstakademien Edvard von Rothstein. De nygotiska dragen kan främst urskiljas i den välbevarade exteriören med välgjorda snickerier och detaljer.

Kyrkans interiör präglas av två tidsskikt, dels det nyklassicistiska byggnadsidealet, dels dekorationsmålningarna i nationalromantisk stil som tillkom 1915 (väggmålningar, dekorationsmåleri i taket och blyinfattade glasmålningar i koret) utförda av den flitigt anlitade konstnären John Hedaeus. Orgeln byggdes 1874 av orgelbyggare Johan Niklas Söderling som det sista verket av honom och är ett av relativt få bevarade historiska orgelverk i Västsverige. Vid en renovering 1954 utvidgades läktarens mittparti med en större halvcirkelform och läktarunderbyggnader tillkom. John Hedaeus väggmålningar gavs en viss inramning av konservatorn C O Svensson och konstnären Brocke Blüchert. Av kyrkplatsens medeltida ursprung minner dopfunten och altarskåpet på långhusets norra vägg. Karaktärsskapande för kyrkorummet är det fernissade tredingstaket som framtogs vid en renovering 2003-2005.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädkrans och smidesgrindar.
- Den fasta inredningen från byggnadstiden.
- Kyrkans orgel som ett av få bevarade historiska orgelverk i Västsverige och det sista verket av orgelbyggaren Johan Niklas Söderling.
- Dekorationsmåleriet från 1915 av John Hedaeus.
- Kyrkorummets äldre trägolv.
- Den medeltida dopfunten och altarskåpet.