Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, ULLERVAD 14:2 ULLERVADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ULLERVADS KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ullervads kyrka har ett högt och framträdande läge på en ås invid den uppodlade Vadsboslätten norr om Tidan. Till Ullervads kyrkby hör bland prästgård, skolor, gårdar. Kyrkan ligger troligen något norr om den medeltida kyrkplatsen.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den stora kyrkogården är symmetriskt indelad genom häckar och gångar, kantade av träd. Den omges av en kallmurad stenmur med fyra smidesgrindar. Flera gravvårdar har järnstaket eller stenramar. Det finns även en tumba och två gravhällar.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Ullervads nuvarande kyrka uppfördes 1861 efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. Den stora, vitputsade kyrkan med polygonalt kor, rundbågade fönster och mittportaler med klassiserande gavlar, uppvisar en välbevarad nyklassicistisk exteriör. Tornet har sadeltak och rundbågade, kopplade ljudgluggar, som ger kyrkan ett nyromanskt drag. Portarna är ursprungliga. Kyrkans plåttak utbyttes 1934 mot kopparplåt.
Den ljusa interiören har inslag från olika epoker men har bibehållit en del av den ursprungliga, nygotiska karaktären. Här ingår ett tidstypiskt tredingstak, med skulpterade takkonsoler, 1934 inbyggt med skivor, predikstol med ljudtak, nummertavlor samt altarring och läktarbröst dekorerade med fyrpass. En rundbågig öppning skiljer långhuset från koret. Bland förändringar i samband med Axel Forsséns renovering 1934 kan nämnas nytt altare, ny orgel, nya bänkgavlar och avlägsnande av ett altarskrank. Forssén utbytte samtidigt ett förgyllt altarkors mot en altarprydnad i form av Herman Rodkes skulpterade altartriptyk med passionsscener från 1500-talets slut. Från den tidigare kyrkan har också bevarats en medeltida dopfunt, tre liljestenar, en bemålad gravhäll från 1680, några 1600-talsskulpturer på korets nordvägg (troligen från en predikstol).
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans framträdande läge i landskapet
-Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på nyromanska kyrkor
-Interiörens huvudsakliga prägel av nygotik.
-Bevarad ursprunglig inredning.
-Medeltida dopfunt och liljestenar
-Altartriptyken från 1500-talet
-Skulpturer och bemålad gravhäll från 1600-talet
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar, och äldre gravvårdar