Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, EKBY 16:1 EKBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

EKBY KYRKA
4/12/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ekby kyrka ligger på en medeltida kyrkplats i odlingslandskapet. Öster om kyrkan är en radby.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en trädrad och på två sidor av en jämn, kallmurad stenmur. Ingången är en smidesgrind mellan stenstolpar. En rad stenkors över släkten Svenander är resta söder om kyrkan.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - I samband med en renovering av Ekby kyrka 1902 rasade alla murar utom tornmurarna. En ny kyrka uppfördes därför invid tornet, som huvudsakligen var uppfört 1804. Möjligen ingår murrester från en medeltida kyrka i tornet. Arkitekt vid nyuppförandet var K Hultcrantz och A Vetterberg. Kyrkan i eklektisk stil har i öster ett fullbrett kor med polygonal absid och i väster torn med spetsig spira samt kopplade rundbågade, ljudgluggar från 1902. Exteriörens utkragade vindfång och ursprungliga ekportar är något utkragade. Kyrkan har svagt spetsbågade gjutjärnsfönster med glasmålningar.
Interiören präglas av det sena 1800-talets ideal. I denna ingår A Vetterbergs bevarade inredning från 1902, innefattande bland annat tredingstak, predikstol, läktare och bänkinredning. Koret öppnar sig mot sakristian genom en bred triumfbåge med språkband. Altaruppsatsen från 1902 utbyttes vid Adolf Niklassons renovering 1955, men är bevarad i en tornvåning. Nuvarande altaruppsats är tillverkad av Anders Ekberg 1699. Från föregående kyrka har även bevarats en dopfunt, ett 1300-talskrucifix, tre liljestenar, en medeltida lillklocka och en bänkdörr från 1600-talet. Orgeln är byggd 1886 av JA Johansson, Mösseberg, men ombyggdes 1978 samt troligen också på 1920-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ligger på medeltida kyrkplats i västra delen av en äldre kyrkby
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på det förra sekelskiftets stora eklektiska sockenkyrkor, med såväl ursprungliga järnfönster som portar.
- Interiören präglas av byggnadstiden
- Bevarad inredning från 1902
- Medeltida dopfunt, krucifix, liljestenar och kyrkklocka
- Altaruppsats och bänkdörr från 1600-talet
- Kyrkogård med stenmur, trädrad, smidesgrindar och stenkors från 1800-talet