Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, ÖRSLÖSA 17:1 ÖRSLÖSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖRSLÖSA KYRKA
9/3/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Örslösa kyrka har ett högt och markerat läge odlingsbygd på Kållands halvö i Vänern. Kyrkan, tillsammans med närbelägen prästgård, gästgiveri, före detta församlingshem och en före detta skola med lärarbostad, visar ortens tidigare betydelse som centralort och tingsplats.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården utvidgades mot sydöst 1959. Den inramas på alla sidor av en stenmur och av en trädrad. I anläggningen ingår grusgångar, flera smidesgrindar med stenstolpar och enstaka gravvårdar med stenram. Väster om kyrkan ligger ytterligare en kyrkogård med stenmur, trädrad, smidesgrind och murtrappa.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Nuvarande kyrka ersatte år 1800 en medeltida föregångare. Det senmedeltida tornet och den ursprungliga långhusgaveln inlemmades dock i den stora, nyklassicistiskt influerade salskyrkan, som nu uppfördes efter Carl Freds ritningar. Fyra gravhällar med reliefer är resta utmed fasaden.
Interiören präglas huvudsakligen av förändringar gjorda omkring år 1900. Från 1902 stammar arkitekt Axel Lindegrens predikstol, altarring, nummertavlor, bänkar och rumshöga, klassicistiska altaruppsats. Orgelfasaden är från 1912. Från medeltidskyrkan har bevarats en medeltida dopfuntsfot, en liljesten, resta gravhällar från 1600-1700-talet (varav en polykromt bemålad), ett huvudbanér och apostlamålningar från 1692.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan utgör, tillsammans med prästgård, före detta skola mm, rester av en tidigare centralort.
-Medeltida murverk i tornet och i långhusets västvägg utgör ett omistligt historiskt dokument
-Kyrkans i huvudsak nyklassicistiska exteriör med medeltida torn.
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Bevarad äldre inredning
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1902 års renovering
-Kyrkogårdens murtrappa, grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar.